jasmina havranek

Ravnateljica Agencije za znanost i visoko obrazovanje dala ostavku nakon optužbi za sukob interesa

02.11.2021 u 21:46

Bionic
Reading

Jasmina Havranek podnijela je ostavku na mjesto v.d. ravnateljice Agencije za znanost i visoko obrazovanje. Ostavka je uslijedila nakon zaključka Upravnoga vijeća Agencije, kojim predsjeda zadarska rektorica Dijana Vican, da postoji sumnja u sukob interesa dugogodišnje ravnateljice Jasmine Havranek.

Telegram je pisao kako je Havranek, kao ključna stručnjakinja triju privatnih tvrtki, sudjelovala na natječajima za EU projekte Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku i Agronomskog fakulteta u Zagrebu. S druge strane, 16 godina je bila na čelu Agencije koja u vrednuje rad i kvalitetu fakulteta, zbog čega je otvoreno pitanje sukoba interesa.

Havranek je Jutarnjem potvrdila da je podnijela neopozivu ostavku, nakon što je Upravno vijeće zauzelo stav o postojanju sumnji u sukob interesa.

'Ostavku sam dala jer sam osjećala moralnu obvezu, ponajprije prema Agenciji, ali i prema svim institucijama s kojima sam godinama dobro surađivala. Nisam željela da se ova priča razvlači, mada nisam niti dobila priliku ikome se očitovati i objasniti zašto ne vidim da je riječ o ikakvom sukobu interesa', kaže Havranek.

Bivša v.d. ravnateljica ističe kako je s radom u Agenciji trebala prestati za nekoliko tjedana, s obzirom na to da je čekala izvješće iz Bruxellesa o ocjeni Agencije za znanost i visoko obrazovanje, odnosno kvaliteti njezina rada unazad pet godina. Kazala je, kako je upravo znajući da će otići iz Agencije, pristala na poziv jedne tvrtke raditi kao ekspert na europskom projektu. Time je očito, dodaje Havranek, prema mišljenju Upravnoga vijeća, ušla u sukob interesa.