UDRUGA (118) GRADOVA

'Ravnatelj USKOK-a nas je uvrijedio opasnom tvrdnjom'

14.02.2014 u 17:11

Bionic
Reading

Udruga gradova je u ime 118 svojih članova burno reagirala na navode ravnatelja USKOK-a Dinka Cvitana, koji je na javnoj raspravi o borbi protiv korupcije izjavio da su ‘lokalni šerifi opasniji nego što to izgleda’. Ističu kako je Cvitan ‘uvrijedio sve izabrane lokalne dužnosnike svojom neutemeljenom i tendencioznom tvrdnjom’

‘Navedena izjava proglašava izvršne čelnike neposrednim krivcima za bujanje korupcije na lokalnoj razini te svim gradonačelnicima već u startu presumira nečasno postupanje i arbitrarnost u obnašanju izvršnih dužnosti na koje su izabrani na neposrednim izborima, voljom građana’, žale se u reagiranju koje potpisuje koordinatorica poslova Udruge gradova Nives Kopajtich-Škrlec.

Ističe dalje kako gradonačelnici okupljeni u Udruzi gradova ocjenjuju izjavu proizvoljnom, pa i opasnom tvrdnjom koja je usmjerena na podizanje tenzija u odnosima građana i tijela lokalne vlasti.

Izjava je, podsjećaju ravnatelja USKOK-a, u potpunoj suprotnosti mnogo puta javno proklamiranom stavu USKOK-a prema kojem se krivnja utvrđuje ne na temelju medijskih napisa i percepcije već na temelju dokaza.

‘Smatramo da ovakvo stajalište ravnatelja USKOK-a zasigurno neće pridonijeti afirmiranju ni uvjerljivosti te institucije, posebno neće pridonijeti percipiranju USKOK-a kao neovisnog i stručnog tijela čiji je princip zakonitost iznad svega’, zaključuju u Udruzi.

Na čelu ove udruge je gradonačelnik Zaprešića Željko Turk (HDZ), a njegovi najbliži suradnici su mu stranački kolege Josipa Rimac, gradonačelnica Knina i Vedran Neferović, gradonačelnik Požege.

U ime kojih gradova je napisao ovo oštro reagiranje, doznajte ovdje.