Ivica Lukšić

Ravnatelj KB Dubrava: Najmlađi pacijent na respiratoru ima 23 godine, bez značajnijih komorbiditeta

07.04.2021 u 20:00

Bionic
Reading

Moramo vjerovati regulatornim agencijama i mislim da je važno da se čim više ljudi cijepi. Određene reakcije na to cjepivo postoje, ali korist je kao što kažu puno veća, rekao je dr. Ivica Lukšić, ravnatelj KB Dubrava, gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a

Podsjetimo, Europska agencija za lijekove (EMA) u srijedu je zaključila kako se rizik od zgrušavanja krvi nakon cijepljenja AstraZenecom ne može povezati s dobi, roda ili povijesti polesti, no naglasila da je to cjepivo i dalje vrijedno u borbi protiv puno opasnijih zdravstvenih posljedica covida-19, javlja HRT.

Lukšić smatra da će Hrvatska morati razmisliti o nabavi drugih cjepiva ukoliko skepsa javnosti prema AstraZeneci bude i dalje rasla. Otkrio je kako u KB Dubrava imaju kontinuirani rast bolesnika, samo danas nešto više od 280. Od toga je 52 pacijenata na respiratora.

- Imamo četiri intenzivne jedinice, u pripremi je peta, rekao je.

Sve je više mlađih pacijenata na respiratoru.

- To je velika razlika u odnosu na zimu, imamo sve više mlađih ljudi. Najmlađi pacijent na respiratoru ima 23 godine, bez značajnijih komorbiditeta. Imamo dosta pacijenata 40-ih, 50-ih ili 60-ih godina čije se stanje brzo pogorša u nekoliko dana i zahtijevaju terapiju visokim dozama kisika ili respiratorom. Možda upravo zbog dobi, ti se pacijenti oporave brže nego je bilo ove zime tako da srećom imamo manje mrtvih nego u prošlom valu, rekao je Lukšić.

Ravnatelj KB Dubrava rekao je da se na današnjem sastanku ekspertne skupine raspravljalo o ponovnoj aktivaciji Arene Zagreb gdje bi se smještali oboljeli od koronavirusa.

- U ovom trenutku Arena neće biti potrebna, ali sve je spremno i ako bi to došlo. Imamo veliko iskustvo iz prethodnih valova i na koncu imamo dovoljan broj respiratora. U mnogim stvarima smo sada u povoljnijoj situaciji nego prije, ali i činjenica je da sve druge bolnice imaju svoje COVID odjele.