RATNI ZLOČINAC PROVOCIRA

Ratko Mladić: Država BiH, što je to? To ne postoji!

30.03.2012 u 07:45

Bionic
Reading

U na trenutke nepovezanom obraćanju sudu, tijekom sinoćnje rasprave o stanju u postupku Ratko Mladić je zamjerio svom branitelju Branku Lukiću i tužiteljima što spominju BiH kao državu, javlja agencija Beta

'Država BiH, što je to? To ne postoji. Da je rekao Federacija BiH - to postoji po Daytonskom sporazumu', rekao je Mladić i od predsjedavajućeg suda zatražio da dopusti posjet dužnosnika Republike Srpske dodajući da je to je za njega država i da je i sam u stvaranju te države sudjelovao. Na sudu je mudrovao kako je s obje strane Drine isti narod, a Beograd je nazvao glavnim gradom srpskog naroda.

Mladićevi branitelji ponovno su zatražili odgodu početka suđenja je do 14. svibnja jer prije ne mogu proučiti obimnu građu. Optuženi je danas rekao da je ratni zločin protiv mira učinjen protiv SFRJ i da se, sada kada nema SFRJ, SRJ i Srbije i Crne Gore, sve svalilo na Srbiju i na njezine pritvorenike, na srpski narod i na Republiku Srpsku. Također se usprotivio namjeri tužitelja da se iskazi nekih svjedoka pročitaju, već je zatražio da svi svjedoci svjedoče protiv njega 'uživo' jer ga, rekao je, zanima samo istina.

'Te njihove pismene izjave ja ne prihvaćam. Tu preda mnom neka kažu što hoće - neka me blate', pojasnio je. Mladićevi branitelji su najavili u ranijem podnesku da će iskoristiti alibi za obranu od točaka optužnice koje ga terete za genocid nad oko 7.000 Muslimana iz Srebrenice u danima nakon što je VRS 11. srpnja 1995. zauzela tu enklavu u istočnoj Bosni jer je Mladić, prema obrani, tada boravio u Beogradu na nizu sastanaka, između ostalih i s međunarodnim mirovnim posrednicima, kao i na jednom vjenčanju. Mladić je želio tužiteljima razjasniti detalje o tom boravku, tijekom kojeg je 16. srpnja 1995. u odori snimljen na beogradskoj VMA, ali ga je sudac Alphons Orie prekinuo upozoravajući ga da bi mogao reći i nešto što bi ga optužilo.

Sucu Orieu je obećao da će ubuduće ustajati kada on ulazi u dvoranu. Orie je zakazao pretprocesnu raspravu u postupku protiv Mladića za 24. travanj.

Mladić je optužen za genocid i za još nekoliko točaka ratnog zločina i ti zločini su počinjeni u okviru zajedničkog zločinačkog pothvata čiji je cilj bilo stvaranje ujedinjene srpske države trajnim i nasilnim uklanjanjem nesrba s njezinih teritorija u BiH i Hrvatskoj.