PREDSJEDNIK PARLAMENTA

'Ratifikacija hrvatskog ugovora ovisi o Janši'

28.02.2013 u 11:22

Bionic
Reading

Novi predsjednik slovenskog parlamenta Janko Veber izjavio je u srijedu da ratifikacija hrvatskog pristupnog ugovora ovisi o tome kada će tehnički premijer Janez Janša zaključiti pregovore s Hrvatskom o pitanju Ljubljanske banke.

'Ratfikacija ovisi o tome kada će Janez Janša zaključiti pregovore s Hrvatskom o Ljubljanskoj banci', rekao je Janko Veber u srijedu navečer za emisiju 'Odmevi' Slovenske televizije, govoreći nakon što je parlament kao mandatarku za sastav nove vlade imenovao Alenku Bratušek iz stranke Pozitivne Slovenije (PS). Nju su podržali i Veberovi socijaldemokrati, koji bi zajedno s PS-om, te Građanskom listom (GL) i Demokratskom strankom umirovljenikom (DESUS), dvjema strankama koje su ranije napustile Janšinu koaliciju, trebale ući u novu vladu.

Iako su zastupnici u raspravi uoči glasovanja o povjerenju Alenke Bratušek kritizirali premijera Janšu jer nije poštivao dogovor parlamentarnih stranaka koji je predviđao ratifikaciju početkom ožujka, te zato što je smijenio bivšeg pregovarača za Ljubljansku banku Karla Erjavca i tako produžio pregovore s Hrvatskom, Janša će sve do imenovanja nove vlade biti u ulozi da s Hrvatskom regulira pitanje kojim Slovenija uvjetuje ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora.

Janšin susret s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem okvirno je najavljen za 10. ožujka, a nova vlada Alenke Bratušek do tada teško može biti formirana.