NJEMAČKE REAKCIJE NA MERKEL

'Rata neće biti, ali nacionalisti ne smiju profitirati od izbjegličke krize'

03.11.2015 u 14:30

Bionic
Reading

Izjava njemačke kancelarke Angele Merkel o tome kako bi zatvaranje njemačke granice za izbjeglice moglo rezultirati novim vojnim sukobom na Zapadnom Balkanu odjeknula je u cijeloj regiji. Za komentar ove kontroverzne tvrdnje stoga smo pitali Boda Webera, njemačkog analitičara za politiku područja bivše Jugoslavije te zastupnika SPD-a u Bundestagu Josipa Juratovića

Inače suzdržana i vrlo pažljiva u svojim izjavama, njemačka kancelarka Angela Merkel u ponedjeljak navečer ispalila je retoričku bombu upućenu prostoru Zapadnog Balkana koji po njezinu mišljenju može opet upasti u vojni konflikt zbog aktualne izbjegličke krize.

Govoreći na skupu stranačke baze CDU-a u Darmstadtu, na kojemu je branila svoju izbjegličku politiku koja je podijelila vladajuće demokršćane, Merkel je ustvrdila da 'ako Njemačka zatvori granice prema Austriji, na Balkanu će doći do podjela' te dodala kako je iz straha od novih sukoba na Balkanu i 'napetosti koje je prouzročila rijeka izbjeglica', i inicirala nedavni briselski summit o tzv. balkanskoj ruti.

'To sam učinila zato što ne želim da ondje ponovno dođe do oružanih sukoba', izjavila je Merkel te objasnila kako je mađarsko zatvaranje granice i preusmjeravanje izbjegličke rute preko Hrvatske i Slovenije pokazalo da 'treba malo da dođe do napetosti i sukoba'. 'Ne želim biti pesimist, ali to ide brže nego što mislimo. Iz svađe nastaje sukob, a iz toga se može razviti nešto što nitko ne želi', poručila je Merkel svojoj stranačkoj bazi, s kojom se sastala kako bi umirila strahove oko svoje izbjegličke politike koja izaziva sukobe unutar CDU-a, ali i već višetjednu javnu svađu s bavarskim premijerom Horstom Seehoferom i sestrinskom strankom CSU.

Jesu li izjave kancelarke Merkel o novom ratu na Balkanu rezultat ozbiljne političke analize ili je to tek opravdanje upućeno stranačkoj bazi za njezinu izbjegličku politiku, pitali smo Boda Webera, berlinskog stručnjaka za Zapadni Balkan iz Democratization Policy Councila, utjecajnog think tanka koji se bavi stanjem u regiji.

Weber je bio jasan u tome da se ne slaže s izjavom Angele Merkel. 'Ne dijelim mišljenje kancelarke Merkel izraženo pred predstavnicima njezine stranke jučer da može doći do novih nasilnih konflikata na Zapadnom Balkanu u kontekstu izbjegličke krize. Bojim se da je kancelarka uzela nedavni konflikt između Hrvatske i Srbije zdravo za gotovo, a ne za ono što zapravo jest - javni sudar dvaju premijera - srbijanskog Aleksandra Vučića, kojem je populistički javni nastup stil vladavine, i hrvatskog Zorana Milanovića koji je time oživljavao izbornu kampanju svoje stranke.'

Zastupnik SPD-a u Bundestagu Josip Juratović, inače rođen u Koprivnici, također je za tportal.hr komentirao kontroverznu izjave kancelarke Merkel. Juratović smatra da je to legitimno upozorenje kancelarke, ali ne vjeruje da je novi rat moguć.

'S obzirom na povijest Zapadnog Balkana, legitimno je plašiti se novog izbijanja vojnog sukoba. Ipak, trenutačno ne vidim da u regiji postoji takva opasnost, unatoč velikom broju izbjeglica. Ono što mene brine jest profitiranje nacionalističkih snaga na aktualnoj situaciji, jer ponovno otkopavaju ratne strahove iz devedesetih. To otežava približavanje cijele regije Europskoj uniji. Mi trebam pomoći relaksiranju situacije oko izbjeglica na Zapadnom Balkanu kako bismo pomogli i proeuropskim snagama', izjavio je Juratović za tportal.hr.