PLAĆA JE DOBRA, ALI...

Rusi vrbuju dragovoljce za rat i na Kubi: Čak i tamošnjoj vlasti je prekipjelo

06.09.2023 u 10:27

Bionic
Reading

Ruski regruteri koji vrbuju novake za rat u Ukrajini našli su novu metu. Kubanske državljane se na internetu vabi da se prijave za rat u Ukrajini, a obećavaju im se unosni vojni ugovori, pomoć pri preseljenju u Rusiju, pa čak i državljanstvo za njih i njihove obitelji, pokazalo je istraživanje ruskog servisa The Moscow Timesa

U rijetkoj optužbi protiv dugogodišnjeg saveznika Moskve, kubanske vlasti objavile su u utorak da su identificirale navodni lanac krijumčarenja ljudi s ciljem vrbovanja svojih građana da se bore za Rusiju u Ukrajini.

Novinari Moscow Timesa pronašli su nekoliko grupa na društvenim mrežama u kojima se kubanski muškarci regrutiraju za borbu u Ukrajini.

U jednoj grupi na Facebooku, pod nazivom Cubanos en Moscú (Kubanci iz Moskve), većinu postova koji reklamiraju vojnu ugovornu službu u Rusiji kreirala je žena po imenu Elena Šuvalova.

Šuvalova piše da građani Kube mogu potpisati jednogodišnje ugovore s ruskom vojskom, nudeći im mjesečni prihod od 204.000 rubalja (1948 dolara). Regrut također može dobiti rusko državljanstvo za sebe i obitelj.

U objavama se napominje da se čak i netko s isteklom ili izgubljenom putovnicom može prijaviti - samo treba priložiti fotografiju i imigracijsko pismo.

Šuvalova je u razgovoru za The Moscow Times potvrdila da može pomoći strancima u Rusiji, uključujući imigrante bez dokumenata, da potpišu ugovor s vojskom. 'Ako nemate putovnicu, ali imate fotografiju, to je već dobro. Ali čak i ako nemate fotografiju, možemo potpisati ugovor', rekla je.

Ona govori španjolski te je istakla da je već realizirala nekoliko putovanja Kubanaca na front u Ukrajinu.

'Oni zarađuju prihod, i to prilično dobar. Svatko tko želi može odmah unajmiti luksuzni stan. Ali ako je potrebno, u prvih nekoliko tjedana, prije nego što stigne plaća, možemo pomoći preseliti obitelj nekamo i prehraniti je.'

  • +6
Regrutacija za rusku vojsku Izvor: Profimedia / Autor: NATALIA KOLESNIKOVA / AFP / Profimedia

Šuvalova je rekla da potencijalnim regrutima besplatno pomaže. Na pitanje radi li za rusko ministarstvo obrane odbila je odgovoriti.

Jedan član grupe Cubanos en Moscú na Facebooku, koji je objavio fotografije na kojima je odjeven u rusku vojnu uniformu, rekao je da je Šuvalova bila njegov kontakt kada se pridružio borbi u Ukrajini.

'Dnevna plaćanja su bez provizije, a tvrtka se brine za vizu', napisao je.

Također, Šuvalova dijeli oglase za zapošljavanje stranaca na popularnom ruskom društvenom mediju VKontakte.

Na njezinom profilu na toj društvenoj mreži fotografije popraćene proratnim simbolom Z sugeriraju da je ona pristaša invazije Moskve na Ukrajinu. Isto tako, brojne grupe na koje je pretplaćena pokazuju da živi u središnjoj ruskoj regiji Rjazan.

U svibnju je lokalna novinska kuća u regiji Rjazan objavila fotografije nekoliko Kubanaca koji su otišli boriti se u Ukrajinu. Muškarci su izrazili nadu da će dobiti rusko državljanstvo.

Dvojica Kubanaca koji su govorili pod uvjetom anonimnosti rekli su The Moscow Timesu da žele služiti u ruskoj vojsci, ali još uvijek čekaju odgovor vojnih regruta.

'Znam da jako dobro plaćaju i to je sjajan način da brzo zaradite mnogo novca', rekao je jedan od muškaraca.

'Plaćaju puno, a meni treba novac. Vjerojatno ću kasnije ostati u Rusiji', dodao je drugi.

Španjolski prevoditelj koji blisko surađuje s kubanskom dijasporom u Rusiji potvrdio je da je vojska regrutirala muškarce s Kube.

'Mnogi mladi momci dolaze ravno s Kube da bi ovdje zaradili novac. Oni nisu lokalni Kubanci. Oni ne ostaju u Moskvi - oni odmah potpisuju ugovore i onda odlaze u borbu', rekao je prevoditelj.

'I onda nestanu. Rodbina ih pokušava pronaći preko kubanske dijaspore ili društvenih mreža. Ali mi s tim nemamo ništa. Najvjerojatnije su ubijeni.'

  • +3
Havana, Kuba Izvor: Profimedia / Autor: Toms Auzins / robertharding / Profimedia

Kuba se nalazi u maloj skupini zemalja koje su zadržale bliske veze s Rusijom nakon invazije na Ukrajinu u veljači 2022. godine.

U jesen 2022. predsjednik Vladimir Putin potpisao je naredbu kojom se minimalna duljina ugovorne vojne službe za strance smanjuje s pet godina na samo godinu dana. Istovremeno, strancima koji su sklopili ugovor s ministarstvom obrane ponuđeno je državljanstvo po ubrzanom postupku.

Prema britanskim obavještajnim službama, ruske su vlasti nedavno udvostručile napore u regrutiranju građana susjednih zemalja za borbe u Ukrajini.

Analitičari kažu da su se krajem lipnja u Armeniji i Kazahstanu pojavili online oglasi s ponudom za ulazak u ugovornu službu u ruskoj vojsci. Takozvanim volonterima obećana je jednokratna isplata od 495.000 rubalja (4707 eura) i mjesečna plaća od 190.000 rubalja (1808 dolara).

Visoki časnik u ruskoj vojsci, koji je govorio pod uvjetom anonimnosti, rekao je za rusku službu The Moscow Timesa da je šokiran brojem međunarodno regrutiranih bataljuna koji se bore u Ukrajini.

'Bilo je Kubanaca, bilo je Srba. Slabo govore ruski, i to nije jedini problem. Nejasno je kako raditi s njima', rekao je taj časnik.

'I nisu iz nekakvih privatnih vojnih tvrtki. Svi imaju ugovore s ministarstvom obrane', dodao je.

Međutim stručnjaci sumnjaju u ulogu koju strani borci imaju u ruskoj vojsci.

Prema riječima ruskog vojnog stručnjaka Pavela Luzina, vlasti su smanjile minimalni ugovorni rok na godinu dana, očekujući da će to privući znatno više stranih državljana da služe u ruskoj vojsci - ali malo se toga promijenilo u stvarnosti.

'Definitivno nema desetaka tisuća pripadnika stranog vojnog osoblja', rekao je Luzin.