FURANJE NA AMERIKU

Rat repera s obje stranice granica Albanije i Kosova

Bionic
Reading

Reperi s obje strane granice Albanije i Kosova vode svoje male ratove po uzoru na zavade ili sukobe kakvi su vladali među hip-hoperima i njihovim fanovima u SAD-u 90-ih godina. Borba između rivala ovoga tjedna na Kosovu je poprimila potpuno nasilan smjer jer je albanski reper Rigels Rajku, poznat kao Noizy, pogođen metkom na koncertu, a istovremeno je ranjen još jedan član njegova tima, javlja BalkanInsight

Policija je zadržala nekoliko osumnjičenih, uključujući Noizyjeva rivala, kosovskog repera Ylbera Abdullahua, poznatog i kao Cozman, koji ima ugovor sa suparničkom glazbenom kućom, javlja balkaninsight.com.

Incident je tako opet skrenuo pažnju na zavade stvorene u godinama kada su različite hip hop producentske tvrtke 'napadale' isto tržište fanova i u Albaniji i na Kosovu. Nasilne riječi pjesama i oružje iz spotova preselili su u stvaran život, a nasilni okršaji među fanovima i izvođačima postali su rutina.

Još 2012. godine suparničke grupe repera iz Albanije i s Kosova pokoškale su se na aerodromu u Zürichu na putu do koncerta, zbog čega ih je nekoliko sati zadržala tamošnja policija. Još dvije godine ranije u Tirani 18-godišnji fan Denis Dollapaj u svađi reperskih klanova teško je ranjen i završio je u komi.

Premda zasad još nitko nije poginuo, a imajući na umu američko iskustvo 'reperskih ratova', pogotovo s obzirom na oponašanje američkog u obje zemlje, ne mora značiti da te mogućnosti nema, a tu je i psihičko nasilje, na što je upozorio i Eraldo Rexho, urednik showbiz magazina Who u Tirani novinarima BIRN-a.