BANDE PROTIV POLICIJE

Rat na ulicama Rio de Janeira

25.11.2010 u 15:29

Bionic
Reading

Od prošle nedjelje, Rio de Janeiro proživljava scene nezapamćenog uličnog nasilja: dvije najvažnije narkobande provode zajedničke napade na policiju i stanovnike, ali snage reda uzvraćaju. Pukovnik policije Lima Castro moli da ne zavlada anarhija i da ljudi zadrže mir, ali je već oko 25 mrtvih i oko 30 spaljenih autobusa i vozila

Napadi se događaju čak i na vrlo prometnim ulicama kao što je Linea Vermelha koja spaja međunarodnu zračnu luku Glião i centar grada. Opasne zasjede siju paniku jer se građani odjednom nađu u okruženju kriminalaca koji ih usred bijela dana pokradu, a onda i zapale njihova vozila.

Sve je to navelo policiju da nasilno upadne u 18 najvećih ili najopasnijih favela (sirotinjskih kvartova). Na terenu je oko 18.000 policajaca sa 1.625 patrolnih vozila, 190 motora i nekoliko helikoptera. U pomoć stiže i vojska. Situacija je vrlo delikatna jer narkobosovi za napade koriste drogirane maloljetnike na koje policija zapravo ne smije otvoriti vatru.

Pomoćnik gradonačelnika za opću sigurnost, José Mariano Beltrán, situaciju opisuje kao 'stanje terorizma', a guverner države Rio de Janeiro, Sérgio Cabral, zatražio je pomoć još uvijek vladajućeg predsjednika Luiza Inácia Lula da Silve i ministra pravde Luiza Paola Barreta jer situacija postaje sve teža za najveće turističko sjedište zemlje.

Opsadno stanje događa se na početku velikih zahvata po Rio de Janeiru, koji će biti sjedište Svjetskog nogometnog prvenstva 2014. i Olimpijskih igara 2016.