OD JESENI

Rasti će i cijene studentskog smještaja i prehrane?

Studentski centar

Studentski centar

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Marijana Milinović

Nakon što petnaest godina nije dirao u cijene smještaja i prehrane, zbog nagomilanih dugova koji su se opasno približili brojci od 100 milijuna kuna, Studentski centar tražit će ove jeseni njihovo povećanje.

Konačnu riječ o korekciji cijena dat će država. 'Razmatramo na koji način riješiti financijsku situaciju u Studentskom centru. Postojeći sustav nije održiv i nakon toliko godina nediranja u cijene, nagomilali su se dugovi. Velik je nerazmjer troškova koje SC ima u odnosu na cijenu prehrane i smještaja', komentirala je prof.dr. Vesna Vašiček, predsjednica Upravnog vijeća Studentskog centra.

Odgovornim za gomilanje dugova SC-a, koji će se dijelom pokrivati i višim cijenama prehrane i smještaja, radnici te ustanove drže ravnatelja Niku Vidovića, no on je do daljnjega na bolovanju.

Dio od 1000 zaposlenika SC-a predvođenih Radničkim vijećem želi stečaj i novu upravu koja će se ozbiljnije uhvatiti ukoštac s problemima s kojima, ističu, sadašnja nije učinila ništa osim njihova gomilanja. A upravo to očekuju i studenti, koji smatraju da se cijene ne smiju dizati dok se ne napravi ozbiljna reorganizacija poslovanja i sankcioniraju odgovorni.

'Najlakše je studente udariti po džepu, a SC gomila brojne troškove koje nikada nije pravdao iako smo tražili njihovu specifikaciju. 200 ljudi u toj ustanovi stalno je na bolovanju, bilježe se brojne malverzacije, a nitko ne čini ništa osim što dolaze na ideju da poskupe hranu i smještaj', ocjenjuje Danko Relić, predsjednik Studentskog zbora Zagrebačkog sveučilišta za Večernji list

'Upoznati smo sa stanjem u Studentskom centru koji je opterećen određenim problemima u financijskom poslovanju. Tu se radi o najvećem studentskom centru u Republici Hrvatskoj, koji se brine o prehrani i smještaju izuzetno velikog broja studenata koji pohađaju visoka učilišta u Zagrebu. Ministarstvu je stalo da se problemi u poslovanju rasprave i čim prije otklone', poručuju.

No ne odgovaraju konkretno za koliko će točno poskupjeti dvije najtraženije stavke u uslugama Studentskog centra. Umjesto toga iz Ministarstva objašnjavaju da ovo pitanje smatraju iznimno važnim te da će na njega dati odgovor nakon prethodnog otvorenog i transparentnog savjetovanja sa svim zainteresiranim stranama – studentima, studentskim centrima i sveučilištima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi