RIJEKE PRIJETE

Raste vodostaj Save, Kupe i Like, evo gdje je najkritičnije

16.03.2018 u 11:13

Bionic
Reading

Sektor za hidrologiju Državnog hidrometeorološkog zavoda u dnevnom izvješću u petak upozorio je na rast vodostaja Save nizvodno od Jasenovca i Kupe do Kamanja. U isto vrijeme u ranije poplavljenim mjestima u tijeku je sanacija, a Hrvatska vojska već je peti dan na terenu

Vodostaji Save do Dubrovčaka su u stagnaciji s tendencijom porasta, u domeni srednjih i srednje visokih voda. Vodostaji na hidrološkoj postaji Crnac su u stagnaciji, u domeni redovnih mjera obrane od poplava s tendencijom blagog porasta. Vodostaji u Jasenovcu su u stagnaciji, u domeni izvanrednih mjera obrane od poplava s tendencijom blagog porasta. Nizvodno su vodostaji u porastu s tendencijom porasta, u domeni visokih i srednje visokih voda.

Vodostaji Kupe do Kamanja su u porastu s tendencijom porasta, u domeni srednjih voda. Na hidrološkoj postaji Kupa - Karlovac vodostaji su u opadanju u domeni pripremnog stanja obrane od poplava s tendencijom stagnacije. U prethodna 24 sata vodostaji su pali za 39 cm. Nizvodno su vodostaji u blagom opadanju s tendencijom blagog opadanja, u domeni visokih voda. Vodostaji u Farkašiću su u blagom opadanju, u domeni izvanrednih mjera obrane od poplava.

Na hidrološkoj postaji Korana - Karlovac vodostaji su trenutno u blagom opadanju u domeni pripremnog stanja obrane od poplava s tendencijom stagnacije. U prethodna 24 sata vodostaji su pali za 48 cm.

Vodostaji Une u Hrvatskoj Kostajnici su u opadanju s tendencijom opadanja, u domeni izvanrednih mjera obrane od poplava. U prethodna 24 sata vodostaji su pali za 34 cm.

  • +13
U naselju Logorište postavljaju se box barijere protiv poplave Izvor: Cropix / Autor: Robert Fajt

Vodostaji Mure su u opadanju s tendencijom stagnacije, u domeni srednje niskih voda.

Vodostaji Drave su u opadanju s tendencijom stagnacije, u domeni srednje niskih i srednjih voda.

Vodostaji Dunava u porastu s tendencijom porasta, u domeni srednje niskih i srednjih voda.

Vodostaji Like u Selištu su u porastu s tendencijom porasta te se nalaze u izvanrednom stanju obrane od poplava.

Izvanredno stanje obrane od poplava i dalje je na snazi u ličkom mjestu Selište.

  • +9
Vodostaji Kupe i Korane i dalje rastu, vojska intenzivno slaže zečji nasip Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Izvanredne mjere obrane od poplava: SAVA – Ustava Trebež, Jasenovac; Retencija Lonjsko Polje - Ustava Trebež; Česma – Česma ušće; Una - Hrvatska Kostajnica; KUPA – Farkašić; Odra – Odra.

Redovne mjere obrane od poplava: SAVA – Crnac, Stara Gradiška, Davor, Slavonski Kobaš,; Črnec – Ustava Črnec; Derivacijski kanal Črnec-Lonja - CS Lonja; Retencija Žutica - CS Rožec; Retencija Lonjsko Polje – Brezovica; Kanal Obžev – Stružec; Retencija Trstik – Bročice; Retencija Mokro polje – Mlaka; OK Lonja-Strug - Vrbovljani 1. KUPA – OK Kupa-Kupa - Donja Kupčina.

Pripremno stanje obrane od poplava: SAVA – Rugvica, Ustava Prevlaka, Dubrovčak, Mačkovac, Slavonski Brod, Slavonski Šamac, Županja; Bregana – Koretići; Česma – Čazma; Potok Vojlovica - Čačinci. KUPA – Karlovac, Jamnička Kiselica; Kupčina – Lazina brana; Korana – Karlovac, Velemerić, Veljun; Glina – Široka Rijeka. Drava – Osijek.

Hrvatska vojska i peti dan pomaže u obrani od poplava

Peti dan Hrvatska vojska pomaže u obrani od poplava pa je tako na području Jasenovca, na izgradnji nasipa, angažirano 104 pripadnika Hrvatske vojske sa šest teretnih vozila, dok na području Lekenika vojska cisternom za vodu od 3.500 litara opskrbljuje mjesno stanovništvo pitkom vodom, izvijestili su u petak iz Ministarstva obrane.

Nasip na području Jasenovca, u mjestu Trebež, grade pripadnici protupoplavnog voda Namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH.

Vojnici s motornim i teretnim strojevima angažirani su na aktivnostima u pomoći u obrani od poplava, tamo gdje je prema procjenama nadležnih civilnih institucija to najpotrebnije te sukladno odluci potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH Damira Krstičevića, stoji u priopćenju.