MJESEC OPTIMIZMA U HRVATSKOJ

Raste potpora Vladi, ali dobili su jedva 'tricu'

23.10.2012 u 19:30

Bionic
Reading

Punih devet mjeseci trebalo je da se blago popravi dojam o smjeru u kojem ide Hrvatska pa je kraj rujna konačno donio optimizam građana, pokazalo je redovito istraživanje agencije Ipsos Puls i Nove TV. Nakon tri mjeseca stabilizacije, konačno je porastao optimizam, a da Hrvatska ide u dobrom smjeru sada misli 27 posto građana. Mjesec prije tako je mislilo 24 posto ispitanih

No većina od 967 ispitanih građana, pokazalo je to istraživanje objavljeno u Dnevniku Nove TV, i dalje misli da Hrvatska ide u lošem smjeru. Takvo razmišljanje ima 63 posto građana, a njih devet posto – neodlučno.

Povećala se i potpora Vladinim potezima pa je kabinet Zorana Milanovića dobio povjerenje 39 posto građana, odnosno devet posto više nego mjesec prije. To je i prvi veliki rast povjerenja od siječnja. Istodobno, prvi put je i pao broj pesimista pa sada 53 posto misli kako zemlja ide u lošem smjeru. U kolovozu ih je bilo pet posto više.

Sve Vladine politike bilježe oporavaka. Opet je najpopularnija vanjska politika sa 45 posto, ali prvi put na drugo mjesto dolaze javne financije i proračun, koji su kod svih prethodnih vlada stajale najlošije, sa 35 posto potpore. Slijede gospodarstvo sa 33 posto i socijalna politika s 32 posto.

Sve su institucije zabilježile rast ocjena, no i dalje su to uglavnom slabe ocjene – hrvatski Sabor dobio je od građana ocjenu 2,2 što je tek nešto niže od Vladinih 2,56 i daleko od predsjednikovih 3,44.

SDP je mjesec rujan završio s potporom 29 posto birača, a HDZ uživa potporu 19 posto ispitanih građana. Kod te dvije vodeće stranke zamjetno je da već treći mjesec raste rejting SDP-a, a HDZ – pada.

Laburisti su stali na 10 posto, a HDSSB je prešao izborni prag i sad je na 5,1 posto. Nezavisna lista Ivana Grubišića osvojila bi, da su danas izbori, 3,3 posto glasova birača, HSS tri posto, HSU 2,9 posto, dok se HNS tek malo oporavio i sad je na 2,7 posto.

Zamjetan je i povratak potpore vodećim političarima, pa o predsjedniku Ivi Josipoviću pozitivno misli 78 posto birača, premijera Zorana Milanovića podupire 51 posto birača, a Tomislav Karamarko uživa povjerenje 27 posto ispitanika.

I ostali političari popravili su svoj imidž, pa je Dragutin Lesar na 56 posto potpore, Ivan Grubišić ima 52 posto, Ruža Tomašić 41 posto, Silvano Hrelja i Vladimir Šišljagić po 30 posto, dok su među posljednjima Radimir Čačić koji se popeo na 20 posto te Branko Hrg, iako nepoznanica biračima, koji uživa potporu 18 posto građana.

Na kraju, zanimljivo je i kako je Zoran Milanović povećao potporu među svojim biračima te je dosegnuo brojku od 91 posto. Istodobno, svaki drugi birač laburista misli pozitivno o premijeru, a zamjetan je rast potpore i među biračima HDZ-a, jer među njima posto pozdravlja Milanovićeve poteze.

I Tomislav Karamarko učvrstio je potporu svojih birača te ga podupire njih 57 posto, no raste mu i potpora među laburistima i sada je na 24 posto.