NASILJE U OBITELJI

Raste broj prijavljenih obiteljskih nasilnika u Slavoniji

08.08.2011 u 13:38

Bionic
Reading

Broj prijavljenih slučajeva obiteljskog nasilja na istoku Hrvatske u prvih pola godine porastao je za četvrtinu u odnosu na isto razdoblje prošle godine, upozorila je vukovarsko-srijemska policija, uz napomenu da je evidentirano i 78 recidivista

Policijskoj upravi vukovarsko-srijemskoj u šest mjeseci ove godine prijavljena su 263 prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, što je povećanje za 25,3 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Zbog nasilja u obitelji prekršajno je prijavljeno 314 osoba, od kojih je šest maloljetnih počinitelja i 78 osoba koje su se ponovno nasilno ponašale i djelovale u obitelji. Policija je za počinitelje nasilja u obitelji predložila 123 zaštitne mjere.

Policija je, nastojeći upozoriti na povećanje broja prijavljenih obiteljskih nasilnika, odlučila ponoviti što je to obiteljsko nasilje te navela nekoliko zakonskih definicija, navodeći da je to u prvom redu svaki oblik tjelesnog, psihičkog, spolnog ili ekonomskog nasilja

Navedeno je da su to primjena fizičke sile, tjelesno kažnjavanje i drugi načini ponižavajućeg postupanja prema djeci u odgojne svrhe, psihičko nasilje, verbalno nasilje, verbalni napadi, vrijeđanje, psovanje, nazivanje pogrdnim imenima, protupravna izolacija ili ugrožavanje slobode kretanja te spolno nasilje, odnosno spolno uznemiravanje.

Upozoreno je i da je ekonomsko nasilje svako oštećenje ili uništenje osobne i zajedničke imovine, zabrana ili onemogućavanje korištenja osobne i zajedničke imovine, odnosno pokušaj da se to učini te oduzimanje prava ili zabrana raspolaganja osobnim prihodima ili imovinom stečenom osobnim radom ili nasljeđivanjem.

Ekonomsko nasilje je i onemogućavanje zapošljavanja ili rada, prisiljavanje na ekonomsku ovisnost, uskraćivanje sredstava za održavanje zajedničkog kućanstva i skrb o djeci ili drugim članovima obitelji.

Policija poziva sve ugrožene osobe koje žive u nasilnom partnerskom odnosu da im se obrate za pomoć ili da to učine obraćanjem službama koje će im pružiti pomoć i zaštitu. Sve dodatne informacije mogu se dobiti na portalu MUP-a u mapi 'Savjeti'