svađe oporbe i vlasti

Raspravu o rebalansu proračuna u Srbiji obilježili brojni incidenti

09.11.2022 u 22:45

Bionic
Reading

Skupština Srbije raspravlja ovog tjedna o rebalansu državnog proračuna koji vada objašnjava povećanim javnim prihodima, a oporba posljedicom inflacije, uz debatu koju prate brojni icidenti i uzajamne optužbe.

Ministar financija Siniša Mali rekao je da se vlada odlučila za rebalans jer su "prihodi bolji od planiranih", ali i zbog zbog energetske krize, rasta troškova struje i plina, te zbog predviđene državne pomoći mladima od 18 do 29 godine i najavljenog povećanja mirovina od 1. studenog za devet posto, te podrške socijalno ugroženima.

Mali je pred zastupnicima ustvrdio da su prihodi državnog proračuna na godišnjoj razini veći za 192,7 milijardi dinara (oko 1,6 milijardi eura), odnosno 12,7 posto više nego što je planirano.

No rashodi su još veći, za 272 miijarde dinara (2,3 milijarde eura), upozorilo je Fiskalno vijeće, neovisno državno tijelo odgovorno Narodnoj skupštini.

“Zbog toga je umjesto planiranog minusa u proračunu od 1,7 milijardi eura, deficit povećan na 2,4 milijarde eura”, navodi FV u svom izvješću koje prati započetu raspravu o rebalansu.

Oporba u svojim kritikama predloženi rebalans vidi kao "inflatorni", tvrdeći da "povećani prihodi rezultat inflacije", te da prekomponiranje državne kase "nije pravljeno za obične ljude" i da mu cilj nije suprotstavljanje rastućem osiromašenju društva.

Na predloženi rebalans podnijeto je ukupno 89 amandmana, ali nijedan nije prihvaćen.

Parlamentarnu raspravu su obilježile optužbe na račun vladajućih zastupnika za veze s organiziranim kriminalom i seksističko ponašanje zastupnika SNS Sandre Božić i Dalibora Šćekića.

"Ne mogu ne primjetiti da pojedine zastupnice oporbe vrlo rado prolaze kroz redove (u kojima sjede zastupnici) SNS-a, a ne znam preporučuju li se ili bi sjedile u tim redovima ili vrlo često vole samo proći tuda", rekla je Božić.

Reagirajući na seksualne aluzije zastupnika SNS-a Dalibora Šćekića, oporbene zastupnice su ocijenile da je sugeriranjem oralnog seksa jezikom i ustima "jasno pokazivao određenu volju, kojom je više nego jasno počinjeno nasilje" nad zastupnicama.

Oporba je zbog toga zatražila od predsjednika parlamenta Vladimira Orlića (SNS) da pokrene proceduru za smjenu Sandre Božić, a da od zastupnika Dalibora Šćekića zahtjeva da vrati mandat.

Incidente u parlamentu osudile su brojne nevladine organizacije i ženske udruge.

U kontekstu optužbi za veze SNS-a s kriminalnim klanovima zastupnici oporbe temelje svoje tvrdnje na iskazima svjedoka pokajnika na suđenju organiziranoj kriminalnoj skupini Veljka Belivuka koju se tereti se za sedam ubojstava, trgovinu drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmice i silovanja.

Iz zastupničkog kluba vladajuće koalicije, predvođene Srpskom naprednom strankom (SNS) predsjednika Aleksandra Vučića, uzvraćaju da je protiv šefa države pripreman atentat, pozivajući se na iskaze optuženih da je jedan od vođa kriminalnog klana navodno platio pet milijuna eura ua Vučićevo ubojstvo, ali su to službe sigurnosti osujetile.

Rasprava o rebalansu proračuna nije završena ni u srijedu, a usvajanje vladinih prijedloga očekuje se do kraja tjedna.