DUBROVAČKI SUD

Raspisana tjeralica za Miroslavom Kutlom

Bionic
Reading

Dubrovački sud raspisao je tjeralicu za Miroslavom Kutlom zbog 'poticanja na počinjenje kaznenog djela od posljedica kojeg je nastala šteta velike vrijednosti'. Kutlina nekadašnja tvrtka Diona, podsjeća Dubrovački vjesnik, podizala je velik broj kredita za koje je jamčila propala Dubrovačka banka, a njene je dugove sanirao DAB, državna agencija koja je otkrila niz nepravilnosti iz pretvorbenog kriminala

Kazneno izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Dubrovniku odredilo je pritvor optužnom Miroslavu Kutli (1957) koji može trajati do dva mjeseca od trenutka lišenja slobode po tom rješenju.

Istodobno, kako doznaje Dubrovački vjesnik, predsjednik tog dubrovačkog sudskog Vijeća, sudac Zoran Čengija, prošlog tjedna, odnosno još 12. rujna naložio je izdavanje tjeralice zbog osnovane sumnje da je osumnjičeni Kutle počinio kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti na način da je, po starom Kaznenom zakoniku RH iz 1997. počinio kazneno djelo po čl.337.

Tjeralica je, raspisana 'po stavku 4 u vezi stavka 1', što znači da se Miroslav Kutle sumnjiči da je druge osobe poticao na počinjenje kaznenog djela od posljedica kojeg je nastala šteta velike vrijednosti.

Kutle se tereti za poticanje na dizanje većeg broja kredita u korist njegove tadašnje trgovačke tvrtke Diona kojima je jamac bila neslavno propala Dubrovačka banka. Poslije propasti te banke imovinu i dugove preuzeo je DAB, državna agencija za sanaciju banaka, koja je i otkrila niz nepravilnosti, dubioza i afera iz pretvorbenog kriminala.

No nakon što je Vijeće Općinskoga kaznenog suda u Zagrebu listopada 2010. odredilo pritvor Kutli jer nije dolazio na suđenja, on je pobjegao u rodnu BiH, čije državljanstvo također posjeduje. Zbog tog bijega nakon pravomoćne osude na dvije godine i osam mjeseci zatvora u slučaju Gradski podrum, zagrebački je sud za njim raspisao tjeralicu! Zbog te presude je skoro nastupila relativna, a za malo manje od tri godine nastupa i apsolutna zastara te bi Kutle kao potpuno slobodan čovjek mogao u Hrvatsku ući bez opasnosti od pravnih posljedica.

Dubrovački vjesnik pozivajući se na izvore bliske pravosuđu tvrdi da se optužnica i tjeralica dubrovačkog suda odnose na pretvorbeni kriminal koji prema posljednjim izmjenama Ustava RH ne zastarijeva, tako da daljnje izbjegavanje pravde na području BiH Kutli postaje bespredmetno.