EU DAJE NOVAC

Raspisan natječaj težak 162 milijuna kuna za obnovu napuštenih ruševina

  • Autor: V. B.
  • Zadnja izmjena 10.08.2018 11:36
  • Objavljeno 10.08.2018 u 11:36
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije objavilo je poziv za dodjelu bespovratnih sredstava namijenjenih za obnovu brownfield lokacija za područje urbane aglomeracije Zagreb

Cilj je revitalizacija brownfield lokacija odnosno obnova područja, zemljišta, nekretnina ili građevina koje su neadekvatno korištene, zapuštene ili napuštene, a mogu bili zagađene i/ili onečišćene, pri čemu iste predstavljaju vrijedan prostorni resurs unutar područja Urbane aglomeracije Zagreb koji se može prenamijeniti i urediti za potrebe stanovništva ili ekonomske isplative investicije.

Riječ je u pravilu o napuštenim vojnim, industrijskim, željezničkim kompleksima…

Ukupan raspoloživ iznos bespovratnih sredstava za dodjelu je 161.7 milijuna kuna. Riječ je o sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj, operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.- 2020. Kandidirati se može za minimalnih 3,5 milijuna kuna dok je maksimalni iznos 50 milijuna kuna, a krajnji rok za prijavu zadnji dan 2019. godine.

Najviši mogući udio bespovratnih sredstava je maksimalno 85 posto od ukupnog iznosa prihvatljivih troškova projekta dok ostatak od 15 posto pada na teret općine/grada koji se prijavljuje.

Područje urbane aglomeracije Zagreb

Područje urbane aglomeracije Zagreb

Izvor: Screenshot / Autor: zagreb.hr

U područje urbane aglomeracije Zagreb osim metropole ulazi još deset gradova i 19 općina iz dviju susjednih županija, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske.

U Strategiji razvoja urbane aglomeracije Zagreba od prosinca 2017. godine navedeno je 37 projekata revitalizacije brownfield lokacija na području cijele aglomeracije.

Na popisu grada Zagreba nalaze se; kompleks Gredelj, Paromlin, uljara na Branimirovoj, tržnica Branimir, Zagrepčanka, pogon Jedinstvo, stara vojna bolnica u Vlaškoj. Od projekata iz okolnih županija Jastrebarsko i Samobor planiraju prenamijeniti vojarne, Zaprešić urediti Nove dvore…

Svi spomenuti projekti već su u nekoj fazi ili izrade dokumentacije, raspisivanja natječaja ili su započeti radovi koji su zbog nedostatka sredstava stali.

  • +3

Urbana aglomeracija Zagreb

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!