VAPAJ NOVOG NAČELNIKA USKOKU

Raspetljava se klupko malverzacija bivše načelnice Bilja

Bionic
Reading

Određivanjem jednomjesečnog istražnog zatvora za bivšu HDZ-ovu načelnicu Bilja Ružicu Bilkić i njezinog nevjenčanog supruga Tihomira Cvijanovića zbog USKOK-ovih sumnji da su nizom koruptivnih nedjela oštetili Općinu Bilje ovaj slučaj nije završen, smatra Željko Cickaj, sadašnji načelnik Općine Bilje

Na današnjoj konferenciji za novinare Cickaj je istaknuo kako se prava šteta još utvrđuje jer je u vrijeme 'vladavine' optuženog izvanbračnog para od lipnja 2009. do lipnja 2013. potrošeno između 85 i 90 milijuna kuna, što čini četiri proračuna ove male općine u Baranji, a da za to vrijeme nije ništa izgrađeno.

U samo pet mjeseci od dolaska na vlast načelnica Bilkić uspjela je potrošiti devet milijuna kuna, stoga ne čudi to što je njezina ukupna potrošnja došla do tog enormnog iznosa. No Cickaj tvrdi da optuženi par u tim radnjama nije bio sam.

'Bivša načelnica Ružica Bilkić i njezin nevjenčani suprug Tihomir Cvijanović organizirali su dobru mrežu suradnika. U pitanju su i određeni vještaci, projektanti, a imali su i bliskog suradnika u krim policiji koji ju je poticao na podizanje kaznenih prijava protiv onih koji su se suprotstavili takvom vođenju općine', rekao je Cickaj na današnjoj konferenciji za tisak u Bilju.

Sadašnji načelnik ove općine istaknuo je kako za sve ima dokaze i da apelira na one institucije koje su za to zadužene da prošire istragu jer 'i pomagači moraju odgovarati'.

Cickaj je naglasio da su sukobi s bivšom načelnicom započeli već 2009, na samom početku njezinog dolaska na tu funkciju, a vezano za zemljište u samom središtu Bilja. Općina je odlučila kupiti dva zemljišta - jedno od 275, a drugo od 286 četvornih metara - za potrebe gradnje stambeno-poslovne zgrade, što ne bi bilo sporno da za prvo zemljište nisu platili 275 eura po četvornom metru, a za drugo čak 349 eura. Tako su ustvari dobili najskuplje parkiralište za kamione jer gradnja nije ni započela.

Usporedbe radi, za gradnju sadašnjeg kružnog toka Općina Bilje je od INA-e, čija je benzinska crpka jednim dijelom na trasi gradnje, kupila 135 četvornih metara za 50 eura po četvornom metru.

Prosječne cijene građevinskog zemljišta dvostruko su manje i od tog iznosa. Prema oglasnicima, cijene kvadrata građevinskog zemljišta kreću se od 20 do najviše 35 eura. Dakle pokažu li se točnim podaci koje je Cickaj danas iznio, Općina Bilje, u vrijeme načelnice Bilkić i njezine kompanije, otkupljivala je zemljište po nevjerojatnoj deset puta većoj cijeni od tržišne.

USKOK je prije tjedan dana objavio da opravdano sumnja da je Bilkić, dok je bila načelnica, zajedno sa svojim suprugom i trećom osobom skrivila više kaznenih djela 2010. USKOK osnovano sumnja da su to kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti, krivotvorenja službene isprave, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti, poticanja na krivotvorenje službene isprave te poticanja na nesavjesno gospodarsko poslovanje. Riječ je o plaćanju fiktivnih faktura za izradu raznih elaborata i projekata u ukupnom iznosu od 98.400 kuna i ugovaranje radova s jednim trgovačkim društvom u vrijednosti od 193.209,63 kune, ali bez odluke Općinskog vijeća, dakle nezakonito.

Za Cickajeve nove optužbe možda je zanimljivo to što i USKOK sumnja da je Bilkić bila upletena u malverzacije sa zemljištem. Bilkić je, tvrdi USKOK, ovlastila svog supruga da u ime Općine pregovara s vlasnicima nekretnina o njihovoj kupnji za općinske potrebe, a on je od vlasnika zemljišta onda tražio da mu se plati 10.000 eura za posredovanje. Potom je ona, navodno, osigurala suglasnost za tu kupnju i dobila pristanak Općinskog vijeća, ali tako da vijećnici nisu znali za tajni dogovor.

Cickaj je danas naveo još niz bespotrebnih projekata kao što je željeznička pruga između Luga i Darde, kupovina 102 hektara prostora u Lugu s mjestom za slijetanje helikoptera i brojni drugi primjeri netransparentnog trošenja općinskog novca na koje su, kako kažu općinski vijećnici, upozoravali, ali načelnici nitko ništa nije mogao. U nadležnim institucijama, tvrde, nije bilo sluha za problem.

Unatoč prijavama USKOK-u i policijskom Odjelu za gospodarski kriminalitet, sve do sredine ove godine nije bilo nikakve reakcije, a kako tvrde čelnici Općine, klupko se počelo odmotavati tek kad je Ružica Bilkić napustila organizaciju HDZ-a Bilje.

'Općina Bilje se za vrijeme vladavine Ružice Bilkić pretvorila u općinu slučaj. Da su institucije ranije reagirale, šteta bi bila manja. Slažemo se da je trenutno uhićenje određena satisfakcija i pokazatelj da se kriminalne radnje i korupcija neće tolerirati, ali novac je potrošen i ono što nas sada zanima je kako povratiti bar dio tog novca', istaknuo je načelnik Cickaj.

U prvih godinu i pol nove vlasti, unatoč financijskim problemima, pušten je u funkciju novoizgrađeni kružni tok, kao i dječji vrtić, a vodstvo Općine najavljuje i izgradnju Trga bana Jelačića u središtu mjesta.

Cickaja smo pitali zna li se od koje je tvrtke Bilkić 2010. naručila da sruši gostionu Melegeš, najstariju zgradu u Kopačevu izgrađenu u secesijskom stilu 1825, ali za sada nam nije dao taj podatak. Tportal je izvijestio o tom rušenju, kada su se ispred bagera okupili Kopačani, a načelnica Bilkić uvjeravala je sve da će na tom istom mjestu za godinu dana Općina sagraditi istu takvu zgradu te od cigala stare zgrade popločati seoski trg ispred nje. Zgrada ni danas nije sagrađena.