IGRA PRIJESTOLJA

Raščlanili smo tko je tko u aferi fabriciranih SMS-ova

27.09.2018 u 12:56

Bionic
Reading

Afera nastala zbog lažiranja SMS-ova za šefa Dinama Zdravka Mamića poput plamena se razbuktala i proširila do samih vrhova hrvatske politike. Kraj i posljedice za ključne aktere još se ne naziru, ali zato donosimo privremeni kratki pregled toga tko je tko u ovoj aferi i što zasad znamo u ovoj zapetljanoj političkoj sapunici punoj laži i podmetanja

Zdravko Mamić

Sve je počelo prije šest dana (u petak poslijepodne), kad je uhićen Franjo Varga (36) iz Belišća pod optužbom da je stvorio lažnu SMS prepisku između bivšega glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i jednog suca za potrebe postupka koji se na Županijskom sudu u Osijeku vodio protiv Zdravka Mamića. Prepiska je trebala poslužiti kao dokaz da Cvitan vrši pritisak na sud. Varga je za Mamića navodno trebao izraditi još jednu prepisku koju bi ovaj iskoristio u žalbenom postupku, ali ga je zaustavilo uhićenje. Mamić je inače nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora zbog izvlačenja 116 milijuna kuna iz GNK Dinamo. Od hrvatskog pravosuđa skriva se u Međugorju u BiH.

  • +6
Zdravko Mamić na presici na kojoj je pokazao lažne SMS-ove Izvor: Pixsell / Autor: Petar Glebov

Franjo Varga

Lažnu prepisku koju je Varga dostavio Mamiću ovaj je javno objavio na konferenciji za medije održanoj 4. lipnja 2018. godine. Potom je njegov odvjetnik na osnovi tih informacija tražio da se odgodi izricanje prvostupanjske presude. Prema nekim navodima, njegove usluge koristili su i bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko i aktualni zamjenik predsjednika te stranke Milijan Brkić. Varga se dovodi u kontekst i lažne korespondencije između tadašnje potpredsjednice Vlade Martine Dalić i premijera Andreja Plenkovića, koju je objavio Ivica Todorić u jeku afere Agrokor. Varga je do prije nekoliko godina bio djelatnik PU osječko-baranjske, nakon čega je dobio otkaz. Navodno je radio u OTC-u na poslovima vezanima uz računalne djelatnosti, informatičke tehnologije i kriptozaštitu. Još uvijek nije poznato zašto je dobio otkaz u policiji. Da ga se istražuje, Vargi je netko dojavio pa se pretpostavljalo da ima prijatelje u policiji, u krugu bliskom istrazi. Navodno je u zatvoru počeo štrajkati glađu.

Blaž Curić

Policija je u srijedu uhitila Blaža Curića, vozača koji je navodno upozorio Vargu da se protiv njega vodi kriminalističko istraživanje. Jedna je osoba prošlog četvrtka nazvala Vargu s jednokratnog telefona iz Dubrave u Zagrebu te mu poručila da odmah uništi sve hard diskove i USB stickove. MUP smatra da je to bio Curić. Ubrzo je izišlo na vidjelo da je Curić vozač ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića i kum zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića. Curić se za sada brani šutnjom, a USKOK ga tereti za poticanje na sprečavanje dokazivanja.

  • +3
Privođenje Blaža Curića na saslušanje na Općinski sud Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Milijan Brkić

Nakon što je otkriveno da je Curić Brkićev kum naveliko se počelo raspredati o tome kako se radi o obračunu unutar HDZ-a. Brkić je potvrdio da poznaje Vargu iz MUP-a i da mu je čak pomagao nakon što je dobio otkaz, ali je negirao da je ikad koristio njegove usluge. Brkić je kazao da su 'manipulatori iskoristili istragu USKOK-a i činjenicu da poznaje bivšeg MUP-ova informatičara Franju Vargu kako bi protiv njega iskonstruirali laž da je Vargine usluge koristio za unutarstranačke obračune u HDZ-u'. Za fotografiju na kojoj je snimljen s Vargom na skupu HDZ-a u Belišću, Brkić kazao je da su 'mogli naći neku ljepšu fotografiju, a ne s njime' te objasnio kako se u kampanjama, kao s Vargom, slikao s puno drugih ljudi.

  • +10
Milijan Brkić komentirao optužbe protiv sebe Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Tomislav Karamarko

Bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko ispričao je za dva medija dvije različite verzije priče o poznanstvu s Vargom. Za N1 je kazao kako ga je vidio jednom u životu te da su mu neki prijatelji sugerirali upravo Vargu kao stručnjaka, a vezano uz rekonstrukciju navodne krađe glasova na izborima 2015., za što je on tada optužio APIS. No za Jutarnji list je ispričao kako je Vargu poznavao iz MUP-a i da se s njim počeo intenzivnije družiti 2017., nakon što se povukao iz politike, a vezano za spomenuti APIS. Zadnji put su se čuli prije 20-ak dana, kad je Varga kontaktirao s njim želeći 'da mu financijski pomogne jer mora na operaciju'.

Ostali

Varga je navodno u trenutku uhićenja tražio da se zove predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković. Predsjednik Hrvatskog sabora je u srijedu naglasio kako uopće ne poznaje Vargu, niti je ikada na bilo koji način komunicirao s njim te da ne zna koji bi bili Vargini motivi da navodno kaže nešto tako u trenucima uhićenja. U petak je prisnažio svoju izjavu kazavši da je u prvom redu na institucijama da ispitaju čija je odgovornost u slučaju lažiranih SMS-ova i da utvrde postoje li paralelne strukture i gdje se iskorištavao sustav.

Tvrdi da ovdje nije riječ o sukobu unutar HDZ-a. 'Ovo nije unutarstranačka priča HDZ-a. Logično mi je da oporba to pokušava iskoristiti kako bi plasirala tu priču. Evidentno je kako je do toga došlo neovisno o HDZ-u i spominje se druga istraga koja nema veze s HDZ-om', rekao je Jandroković. Upitan o eventualnim sankcijama Milijanu Brkiću, Jandroković je rekao da se ne radi o neozbiljnoj temi da bi on nekome presuđivao ili govorio o sankcijama.

Kao što je poznato, u medijima se spekulira da iza cijele priče stoji obračun dviju struja u HDZ-u. Navodno iza najavljenog prosvjeda protiv sporosti institucija u Vukovaru stoji Milijan Brkić, navodni šef desne frakcije u HDZ-u, nezadovoljne Plenkovićem. Druga strana nikako ne želi da se taj skup pretvori u bunt protiv vlasti i čini sve da ga zaustavi ili barem da ga svede na najmanju moguću mjeru.

Na pitanje novinara vidi li poveznicu Milijana Brkića s najnovijom aferom 'fabriciranih poruka', premijer Andrej Plenković je u odgovoru podsjetio da su prije pola godine objavljeni i 'navodni SMS-ovi' između njega i tadašnje potpredsjednice Vlade Martine Dalić te 'bili predstavljeni kao neki jako važan dokaz'. 'Mogli ste, i da niste nekakav forenzičar modernih tehnologija, shvatiti da je riječ o fabriciranim informacijama, što se i ispostavilo. A sve u vezi ove afere - očekujem od nadležnih tijela da je do kraja istraže. Apsolutno do kraja', rekao je premijer. Također je kazao da je zvao Brkića i da ga nije uspio dobiti na telefon, ali da ne vidi neki posebni problem u tome.