PITANJE RATNIH ZLOČINA

Rapp poziva BiH na suradnju sa Srbijom

15.01.2012 u 14:13

Bionic
Reading

Američki veleposlanik za pitanje ratnih zločina Stephen Rapp pozvao je vlasti u Bosni i Hercegovini da potpišu ranije dogovoreni sporazum sa Srbijom o suradnji na području ratnih zločina ističući da je suradnja Srbije i Hrvatske omogućila značajan napredak u procesuiranju odgovornih za najteža ratna stradanja.

"U Hrvatskoj i Srbiji procesuiraju neke predmete, i smatram da će, kada ti predmeti budu okončani pred lokalnim pravosuđem, ljudima biti lakše prihvatiti da su se zločini dogodili na svim stranama a da ih nije činio bošnjački, srpski ili hrvatski narod, već pojedinci", rekao je Rapp u intervju za internetsku publikaciju BIRN – Justice Report koja prati procesuiranje ratnih zločina.

Budući da Srbija, Hrvatska i BiH međusobno ne izručuju vlastite državljane, veleposlanik Rapp je pozvao na jačanje suradnje između tužiteljstava kako bi se omogućilo procesuiranje ratnih zločina. Rapp smatra da bi se ovaj proces olakšao ukoliko bi tužiteljstva BiH i Srbije potpisala Protokol o suradnji na predmetima ratnih zločina – koji je okvirno dogovoren u veljači 2009. godine.

Tužiteljstva BiH i Tužiteljstvo za ratne zločine Republike Srbije trebali su Protokol o suradnji u progonu počinitelja ratnih zločina potpisati 30. studenog prošle godine u Bruxellesu, no to je spriječio predsjedavajući BiH Predsjedništva Željko Komšić navodeći da je jedino Predsjedništvo nadležno da zaključuje međunarodne sporazume.