nove spoznaje

Ramljakov iskaz USKOK-u otkriva početak grupe Borg i kako se pisao Lex Agrokor

23.08.2018 u 16:06

Bionic
Reading

Nakon što su u srijedu navečer procurili dijelovi iskaza koji su USKOK-u dali bivša ministrica gospodarstva Martina Dalić, bivši povjerenik za Agrokor Ante Ramljak i bivši član Uprave Etičke banke Zoran Besak, objavljen je i cjeloviti iskaz Ante Ramljaka

Kako prenosi N1, Ramljak je iskaz započeo objašnjenjem okolnosti poznanstva s Martinom Dalić, koje je počelo u 'financijskoj zajednici.

U prosincu 2016. Dalić je, prema Ramljakovim riječima, kontaktirala njegovog poslovnog partnera Tomislava Matića radi davanja ideje i mišijenja kao i savjeta na projektu države gdje je RH trebala otkupiti dionice INE od Mola. Na tom projektu su radili mjesec dana, pri čemu u tom vremenu nije bilo govora o trgovačkom društvu Agrokor. Vezano za navedeni projekt, ističe Ramljak, nisu bili formalno angažirani od RH već su ih 'tražili savjet u svezi čega smo Tomislav Matić i ja napravili prezentaciju i tu naš posao u svezi navedenog bio gotov'.

Što se tiče Agrokora, kaže da su bili svjesni da je koncern u problemima. Ramljak dalje navodi kako je novi poziv iz Vlade stigao kada je pao kreditni rejting Agrokora, nakon kojeg se formirala 'neformalna radna skupina'.

HDZ je predložio tri člana, Tomislava Matića, Tončija Korunića i Ramljaka, a Most Branimira Bricelja i Zorana Besaka.

Na opisani način se stvorila neformalna skupina koja je započela s radom te su međusobno komunicirati i e-mailom. U početku je sudjelovao i ministar financija Zdravko Marić, međutim isti se zbog potencijalnog sukoba interesa kao bivšeg zaposlenika TD Agrokor d.d. nije više uključivao u komunikaciju s neformalnom radnom skupinom.

Ubrzo nakon početka rada, radna skupina utvrdila je da treba poduzeti mjere radi amortiziranja udara na gospodarstvo, a o svim zaključcima su izvještavali Vladu.

  • +43
Sva lica Ante Ramljaka Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic

Općenito, tvrdi Ramljak, na sastancima su najčešće bili prisutni premijer Andrej Plenković, tadašnji predsjednik Hrvatskog Sabora Božo Petrov, šef Kabineta Božinović, Martina Dalić, znali su dolaziti pojedini ministri kao i članovi političke stranke Most dok smo na dnevnoj razini imali brifinge s potpredsjednicom Martinom Dalić.

Nakon što su zaključili da je potrebno novo zakonodavno rješenje, u neformalnu radnu skupinu pridružili su se i odvjetnici iz odvjetničkog društva Šavorić i partneri, i to Boris Šavorić, Toni Smrček i Branimir Žarković. Navedeni odvjetnici izabrani su po odluci Vlade RH pri čemu ih se biralo između Viktorije Svić, Gorana Lieja, Danijela Klobučara. Ramljak je osobno predložio da se pozovu na razgovor odvjetničko društvo Šavorić i partneri obzirom da ih je od ranije poznavao te se to društvo bavilo korporativnim pravom.

Nadalje pojašnjava kako se birao izvanredni povjerenik te menadžeri za restrukturiranje.

CJELOVITI ISKAZ MOŽETE PROČITATI OVDJE