CRO-DEMOSKOP

Rajko Ostojić najbolji ministar, pada potpora Vladi

06.06.2012 u 15:00

Bionic
Reading

Ministar zdravlja Rajko Ostojić najbolje je ocijenjeni, a ministar gospodarstva Radimir Čačić najgore ocijenjeni ministar u Vladi Zorana Milanovića po mišljenju hrvatskih građana i građanki obuhvaćenih CRO-Demoskopom, mjesečnim istraživanjem političkih preferencija u Hrvatskoj agencije Promocija Plus

Iako je ministar Rajko Ostojić s prosječnom ocjenom 3,42 najbliži 'četvorki', zanimljivo je da su svi ministri, osim Radimira Čačića, dobili 'trojke'. Na drugom je mjestu ministar branitelja Predrag Matić, a odmah iza njega ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić. Premijer Zoran Milanović na četvrtom je mjestu.

Dok je Čačić neprikosnoveno na dnu ljestvice ministarskih ocjena, neposredno iznad njega smjestili su se ministar pravosuđa Orsat Miljenić te 'financijaš' Slavko Linić

Istraživanje CRO-Demoskop, provedeno telefonskim putem u prva tri dana lipnja na reprezentativnom uzorku od 1.300 ispitanika, pokazalo je i da hrvatska Vlada uživa potporu 44,7 posto građana, što je u odnosu na svibanj za 1,7 posto manje, ali i čak 24,6 posto manje u odnosu na početak veljače.

Rad Milanovićevog kabineta ne podržava 38,4 posto ispitanih građana. Početkom svibnja Vladu nije podržavalo 33,9 posto, a u prvom istraživanju u veljači – samo 17,4 posto, što znači da je nezadovoljstvo više nego udvostručeno.

Za svoj rad Vlada je ocijenjena 'vrlo mršavom trojkom' – dobila je prosječnu ocjenu 2,55, što je tek za 0,01 bolja ocjena od svibanjske. Ocjena premijeru Milanoviću i njegovim ministrima od ulaska u Banske dvore konstantno pada, jer su u prvom ovogodišnjem istraživanju dobili 'čvrstu trojku', odnosno 3,1.

Na drugoj strani, lagano raste ocjena rada predsjednika Ive Josipovića koji je dobio 3,73. Hrvatski sabor je za svoj rad ocijenjen najslabijom ocjenom od početka mjerenja – 2,49, što je po prvi puta da je uoči polugodišta ocijenjen 'dvojkom'.

Iz agencije Promocija Plus dali su i svoj komentar rezultata istraživanja ustvrdivši da 'rezultati o podršci Vladi RH za njezin rad nimalo ne iznenađuju ako se imaju na umu neki nepopularni potezi, ali i daljnji pad ekonomske aktivnosti'. Za ocjenjivanje Vlade u nastavku mandata ključnim smatraju povlačenje nepopularnih poteza na jednoj, odnosno povećanje zaposlenosti i standarda građana na drugoj strani.

Optimizam i očekivanja od promjene vlasti su splasnuli i počeo je period kritičnijeg odnosa prema politikama Milanovićeve vlade. HDZ je završio unutarstranačke izbore i može se očekivati zreliji oporbeni odnos ove stranke u odnosu na onaj kakav je bio u posljednjih pet mjeseci, a što bi u konačnici moglo pogurati i nositelje izvršne vlasti', zaključeno je u ocjeni rezultata istraživanja.