ZAGREBAČKI SDP NAJUSPJEŠNIJI

Rajko Ostojić, Komadina, Opačić i Maras izabrani za potpredsjednike SDP-a!

02.06.2012 u 16:25

Bionic
Reading

Rajko Ostojić, Zlatko Komadina, Milanka Opačić i Gordan Maras u drugom su krugu SDP-ovih izbora izabrani za potpredsjednike SDP-a. Ta četvorka će uz još trinaest članova Predsjedništva i šefa stranke Zorana Milanovića činiti vodstvo stranke, kojoj nakon unutarstranačkih izbora slijedi priprema za lokalne, ali i parlamentarne izbore

Četvero potpredsjednika izabrano je u drugom krugu, i to između osoba koje su u prvom krugu izabrane u samo Predsjedništvo stranke. Kandidati za potpredsjednike tako su bili Arsen Bauk, Branko Grčić, Željko Jovanović, Zlatko Komadina, Gordan Maras, Mirando Mrsić, Milanka Opačić i Rajko Ostojić.

Što se pak tiče prvog kruga u kojem je birano Predsjedništvo, najveći broj glasova dobio je aktualni ministar zdravlja Rajko Ostojić, a slijedi ga šef zagrebačkog SDP-a i predsjednik zagrebačke skupštine Davor Bernardić. Mjesto u Predsjedništvu, a kasnije i potpredsjedničku funkciju, uspio je osvojiti i donedavni ministar prometa i predsjednik primorsko-goranskog SDP-a Zlatko Komadina, kojemu odlazak s ministarske funkcije očito nije naškodio.

U Predsjedništvo su još izabrani i predsjednik bjelovarsko-bilogorskog SDP-a Vedran Babić, ministar uprave i šef splitsko-dalmatinskog SDP-a Arsen Bauk, saborska zastupnica i šefica osječkog SDP-a Biljana Borzan, potpredsjednik Vlade Branko Grčić, ministar mora i prometa i šef zagorskog SDP-a Siniša Hajdaš Dončić, ministar obrazovanja Željko Jovanović, sisačko-moslavačka županica i predsjednica tamošnjeg županijskog SDP-a Marina Lovrić Merzel, ministar poduzetništva Gordan Maras, potpredsjednici Vlade Neven Mimica i Milanka Opačić, ministar rada Mirando Mrsić, vukovarski gradonačelnik Željko Sabo, gradonačelnik Jastrebarskog Mihael Zmajlović te predsjednik Sabora Boris Šprem

Mjesta u Predsjedništvu ipak nije bilo za potpredsjednike Sabora Josipa Leku i Nenada Stazića, ministre Ranka Ostojića, Mirelu Holy i Tihomira Jakovinu, saborske zastupnike Šimu Lučina i Marina Jurjevića, ali ni za riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela, za kojeg se špekuliralo da će ući u Predsjedništvo.

U prvom krugu SDP-ovci su između više od 300 kandidata izabrali i 103 člana Glavnog odbora.

Kada se pogledaju rezultati izbora za potpredsjednike i Predsjedništvo sasvim je jasno da je najveći uspjeh ostvario zagrebački SDP, i to, ako je vjerovati kuloarskim pričama, upravo zahvaljujući žestokom lobiranju.

Na to se u svojoj završnoj riječi osvrnuo i šef stranke Zoran Milanović, koji je čestitao izabranima, a onima 'koji nisu ispunili svoja očekivanja na Konvenciji' poručio je 'da to shvate sportski.'

'Ali, ovo je demokratska stranka u kojoj ima lobiranja, ali nema nezakonitosti i neće ih biti dok je mi vodimo', kazao je Milanović.

SDP je danas, dodao je, izabrao tim koji stranku treba voditi sljedeće četiri godine. 'Pred nama su lokalni izbori i učinit ćemo sve da na njima opet uspijemo, ali ćemo se u međuvremenu boriti i za Hrvatsku i za stranku, modernu socijaldemokratsku stranku koja nas treba uvesti u Europu. Nećemo kukati i plakati jer politika nije posao za slabe, nego za razumne, odlučne, za one koji su u stanju smisliti i provesti. Idemo zajedno dalje i idemo do povjerenja ljudi i u nove pobjede za SDP i Hrvatsku', poručio je Milanović

OSTOJIĆ: NEKA IDEJA SOCIJALDEMOKRACIJE UĐE U SVE DOMOVE KAO BRZOPOJASNI INTERNET

Zadovoljni rezultatima bili su, naravno, i izabrani potpredsjednici. 'Hvala svima i svim članovima i članicama SDP-a, ne samo onima koji su danas glasali, nego svima koji su napravili da dođemo do današnje demokracije i do današnje konvencije. Ono što ja želim jest da se ideja socijaldemokracije raširi Hrvatskom i da uđe u sve domove kao brzopojasni internet i uvjeren sam da će se ova energija koja se danas osjećala preliti u sve domove Hrvatske', poručio je Rajko Ostojić

Novinari su ga upitali i može li svoj uspjeh zahvaliti lobiranju, no Ostojić je izbjegao direktan odgovor. 'SDP je srce, danas su krvne žile - Predsjedništvo i Glavni odbor - izabrani, a zahvaljujem se krvnim stanicama i eritrocitima i leukocitima i trombocitima. Neki nose kisik, neki hranu, neki nas brane od upala, neki nas brane od tumora', rekao je Ostojić.

Zahvalan članovima stranke bio je i Zlatko Komadina. 'Meni je velika satisfakcija i zadovoljstvo izborni rezultat. Naši delegati i moji dragi kolegice i kolege su pokazali da se cijeni rad i rezultati i zajedništvo u SDP-u. Socijaldemokracija je naš izbor i pobijedit će dalje na lokalnim izborima', poručio je Komadina

'Ovo je moj veliki uspjeh, s obzirom na to da sam dvadeset godina u SDP-u u samom vrhu stranke i nije lako održati se', poručila je kratko Milanka Opačić.

Gordan Maras, koji je također izabran za potpredsjednika stranke, svoj pogled već je uputio prema budućnosti. 'Ja mogu poručiti da ću raditi još ustrajnije i dalje i to upravo na putu koi su spominjali moji kolege – da SDP i dalje bude najjača stranka i da pokrenemo gospodarstvo i izvučemo Hrvatsku iz krize, da građani mogu bolje živjeti', zaključio je Maras.

Iako se spekuliralo da bi mogao biti izabran za potpredsjednika, Neven Mimica za tu funkciju nije se ni kandidirao. No zadovoljan je što je izabran u Predsjedništvo stranke. 'Stranka zbilja ni nije funkcionirala, nakon Račanove smrti, po podjeli Račanovi i Milanovićevi ljudi. Ovo je normalan proces kadrovskog preslagivanja u stranci, s većim brojem članova predsjedništva i većim brojem predsjednika. Mislim da je na kraju ovo izbor koji će ojačati SDP, ojačati vladu i ojačati Hrvatsku', rekao je Mimica

Iznenađujuće dobar rezulatat ostvario je i Davor Bernardić, koji je u izborima za Predsjedništvo bio drugi po broju glasova.

'SDP je uvijek znao izabrati, kao što je pametnim odlukama Ivice Račana, a kasnije i Zorana Milanovića, ova stranka postala najjača hrvatska stranka svjesna da samo na ispravan način, zdravim rastom možemo mjenjati ovo društvo, Hrvatsku i onda sve općine i gradove', kazao je Bernardić.

Međutim, bilo je i onih od kojih se očekivalo da će barem ući u Predsjedništvo, no takav rezultat nisu uspjeli ostvariti. 'Nekad pobijedite, a nekad to ne uspijete. Ovoga puta su delegati očito odlučili drugačije. No tu utjecaja ima i regionalna podjela, a i jednostavno su delegati tako htjeli', rekao je Obersnel pomalo razočarano.

U Predsjedništvu više neće sjediti i Ranko Ostojić. 'Delegati su imali situaciju da je njihova odluka presudna. Što se mene tiče, ostajem i dalje SDP-ovac. Radio sam i kao član. Prema tome, nije uopće važna funkcija', zaključio je Ostojić.