bih

Radončićeva stranka ipak će biti dio nove vladajuće koalicije

16.05.2019 u 14:17

Bionic
Reading

Stranka Savez za bolju budućnost (SBB), koju vodi medijski tajkun Fahrudin Radončić, bit će dio nove vlasti u Bosni Hercegovini, odluka je koju je u četvrtak donijelo predsjedništvo te stranke na sjednici u Sarajevu

Potpredsjednica SBB-a Adisa Omerbegović-Arapović kazala je novinarima kako je takva odluka donesena na temelju procjene stanja i zaključka po kojemu stranka treba biti 'kohezivni faktor' u okolnostima koje vladaju u BiH, iako i dalje ocjenjuju kako su izbori u listopadu 2018. godine obilježeni nizom nepravilnosti koji su doveli do lošeg rezultata SBB-a.

'Trenutak zahtijeva da interese države i naroda stavimo iznad osobnih animoziteta. Sloga i partnerstvo je ono što biramo za ovaj trenutak', kazala je Omerbegović-Arapović dodajući kako to znači da će predstavnici SBB-a sada otvoriti pregovore s potencijalnim partnerima o sudjelovanju u vlasti na državnoj i na razini Federacije BiH.

Radončićeva stranka je ovime zapravo prihvatila poziv za sudjelovanje u vlasti kojega joj je uputio Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA).

Iztebegović je Radončića ranije dva puta porazio u izbornoj utrci za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, pri čemu nitko od njih nije štedio riječi u razmjeni uvreda i uzajamnih optužbi za kriminal, korupciju i izdaju nacionalnih interesa.

Radončićev SBB ima tek dva od 42 zastupnika u Zastupničkom domu parlamenta BiH, no koaliranje je važno za SDA kako bi na taj način umanjila kapacitete oporbe, a istodobno pokušala navesti Radončića da sudjeluje u rušenju sadašnje vlade Sarajevske županije iz koje je Izetbegovićeva stranka isključena.

Omerbegović-Arapović je u četvrtak kazala kako SBB ipak neće dovoditi u pitanje opstanak vlade Sarajevske županije, koju vodi blok lijevog centra, a SBB je dio vlasti.

SDA je ranije načelno dogovorila koaliranje na državnoj razini s HDZ BiH i Savezom nezavisnih socijaldeokrata (SNSD), kojega predvodi Milorad Dodik.

Nakon toga Izetbegović je na ulazak u tu koaliciju uspio nagovoriti i Demokratsku frontu (DF) Željka Komšića, nominalno stranku ljevice, a Radončiću, čija je stranka definirana kao bošnjačka, kao 'mamac' za sudjelovanje u vlasti ponudio je poziciju ministra sigurnosti BiH iz kvote koja pripada Bošnjacima.

Omerbegović-Arapović je nakon sjednice stranačkog vrha kazala kako još nisu odlučili hoće li Radončić prihvatiti tu poziciju ili će ostati zastupnik u Domu naroda parlamenta BiH.

'To ćemo naknadno odlučiti', kazala je potpredsjednica SBB-a.

SDA planira za sebe zadržati mjesto ministra vanjskih poslova, dok će kandidat DF-a vjerojatno biti ministar obrane.

HDZ-u će, sukladno dogovoru stranačkih čelnika postignutom sredinom travnja, pripasti mjesta ministra pravosuđa, financija i civilnih poslova, dok će SNSD dobiti poziciju predsjedatelja Vijeća ministara, ministra vanjske trgovine, izbjelica te prometa i komunikacija.

Radončićeva stranka trebala bi biti i dio nove vlade Federacije BiH, u kojoj je zajedno sa SDA i HDZ-om sudjelovala i u protekle četiri godine.

U Zastupničkom domu parlamenta Federacije BiH SBB ima osam od 98 zastupnika, a oni će osigurati solidnu natpolovičnu većinu novoj vladajućoj koaliciji.