KAD ŠKVERANI UTIHNU

Radnike dobro najeo i napio, a od ponedjeljka im dijeli otkaze

09.03.2013 u 16:33

Bionic
Reading

Uoči prve runde otkaza u splitskom brodogradilištu, gdje će idućih tjedana bez posla ostati oko tisuću radnika, novi vlasnik škvera Tomislav Debeljak svoje zaposlenike najprije je dobro najeo i napio. Vol na ražnju, stotinjak janjaca i oko pola tone graha, uz poveće količine piva, označili su ulazak samoborske tvrtke DIV u vlasničku strukturu Brodosplita

Fešta u golemom šatoru, neposredno uz nedovršenu Spaladium arenu, djelovala je gotovo nadrealno: nekoliko stotina škverana jelo je i pilo kao da sutra ne postoji. Počelo je u podne, rijeke ljudi slijevale su se prema dimom označenoj lokaciji na kojoj se polako vrtio vol nabijen na kolac i krčkao grah, a nije nedostajalo ni onih koji su satima buljili u stada janjaca koji su s vremenom i temperaturom poprimali zlatnu boju. O radnim mjestima je malo tko razmišljao, a nije bilo nekoga tko bi ljude na to podsjetio: škverski sindikalci kojima je Debeljak najavio bespoštedni rat, naime, nisu ni pozvani.

Novi gazda škvera ukazao se u šatoru negdje oko 15 sati, pa objasnio da je proslava organizirana 'kako bi se stvorila pozitivna atmosfera'. Svejedno, nije okolišao kada su ga novinari upitali za planirano smanjenje broja zaposlenih: s tri i pol tisuće vrlo brzo će se smanjiti najmanje za tisuću, a moguće i tisuću i pol - ugovorom o preuzimanju obavezan je u idućih pet godina imati najmanje dvije tisuće radnika.

Želim pomoći svima, ali škver naprosto treba što prije restrukturirati. Vjerujem da ćemo taj posao završiti u roku od šest mjeseci', kazao je Debeljak. Novi predsjednik Uprave Brodosplita Darko Pappo bio je još brutalniji, pa najavio da 'bolni rezovi kreću već od ponedjeljka'. Prvi na redu najvjerojatnije će biti sektor nabave.

Sam Debeljak otkrio je i da 'ima ponude za gradnju čak 56 brodova', no prihvatit će samo one na kojima će tvrtka bilježiti dobit. 'Želim konkurentan proizvod. Najlakše je ugovoriti gradnju broda i na njemu napraviti gubitak', iskren je novi gazda škvera. Ovoga puta sindikalci nisu bili u blizini i nisu mu dizali tlak, pa im je pomirljivo poručio da bi volio s njima surađivati jer bi to skratilo proceduru koja se u Brodosplitu mora provesti.

Škverska fešta će, barem po najavama, trajati do kasno u noć: nakon prve runde hrane slijedi koncert sastava Gazde, a negdje iza 22 sata na pozornicu će se popeti Marijan Ban i prateći sastav Diktatori. Na veliko čašćenje Debeljakova tvrtka potrošila je oko pola milijuna kuna.