simboličan doprinos

Radnička fronta odala počast žrtvama Jasenovca na zagrebačkom Glavnom kolodvoru

22.04.2020 u 08:51

Bionic
Reading

Aktivisti stranke Radnička fronta (RF) su u srijedu nešto iza ponoći, u blizini zagrebačkog Glavnog kolodvora odali počast žrtvama ustaškog logora Jasenovca, na 75. obljetnicu proboja posljednjih zatvorenika

U blizini zagrebačkog Glavnog kolodvora projicirali su u spomenik žrtvama Jasenovca, “Kameni cvijet” kao i broj žrtava tog logora, a projekciju su izveli na zloglasnoj 'Crnoj Katici', lokomotivi koja je vodila logoraše u više logora NDH, priopćili su jutros iz Radničke fronte.

“I danas, kada smo zbog pandemije uglavnom u svojim domovima, trebamo se prisjetiti 83.145 poimence navedenih jasenovačkih žrtava i herojskog proboja logoraša. Naša projekcija je simbolični doprinos sjećanju na žrtve, kao i nastojanju da se odupremo zaboravu i lažima kojima smo, nažalost, posljednjih godina sve više svjedoci”, priopćili su, uz ostalo, iz Radničke fronte.

Navode da se "i u ovakvoj situaciji treba boriti protiv povijesnog revizonizma". Dodaju da se "paralelno, uz nijekanje fašističkih zločina, događa i prikazivanje antifašističkih ili komunističkih zločina izvan konteksta ili s mnoštvom lažnih informacija".

Kažu da je i “Crna Katica”, na koju su projicirali spomen na žrtve, "jedan od takvih primjera pošto je potpuno ignorirana njena crna povijest, a na njoj istaknuta samo ploča s tehničkim podacima lokomotive".

Iz Radničke fronte poručuju i kako svake godine prisustvuju jasenovačkoj komemoraciji.