'PIJANI BOGATAŠI' U HOLDINGU

Radnicima manje plaće, sebi veće povlastice

20.10.2010 u 15:44

Bionic
Reading

Iako mastodont glavnog grada, Zagrebački holding, grca u dugovima, uprava kao da živi u nekom drugom vremenu. Unatoč minusu od 51 milijuna kuna u prvih šest mjeseci, traži dodatne povlastice

Potvrdio nam je to jedan od članova nadzornog odbora Holdinga. 'Uprava je tražila smanjenja plaća za deset posto, no za to smanjenje traži kompenzaciju u drugim povlasticama', rekao nam je član NO-a.

Naime, predsjednik uprave Holdinga Ivo Čović nedavno je najavio da kreće u pregovore sa sindikatima kako bi srezali neke stavke iz kolektivnog ugovora, među njima, naravno, i plaće. Kako bi pokazali solidarnost sa zaposlenicima, a još više kako bi imali argument u razgovorima sa sindikatom, Čović je najavio da će si članovi uprave smanjiti plaće za deset posto. Isto je preporučio i direktorima podružnica.

'Nismo tražili veće plaće, nego veće otpremnine

Članica uprave Holdinga Vlasta Pavić demantirala je napise u medijima da su tražili za sebe veće plaće. No priznaje da je uprava tražila veće otpremnine, osiguranje od profesionalnog rizika i, što je možda najvažnije, životno osiguranje!

Naime, članovi uprave sadašnjim ugovorom imaju pravo na otpremninu u iznosu od tri mjesečne bruto plaće, koja iznosi 37 tisuća kuna, a traže da se taj iznos udvostruči. 'To nije klasičan ugovor o radu, to je menadžerski ugovor. Kako ćete menadžera u tvrtki od 13 tisuća zaposlenih ljudi ostaviti na cesti?' pita se Vlasta Pavić.

Kaže da im nije lako, da imaju veliku odgovornost te da plaća od 16-17 tisuća kuna neto nije previsoka. Uostalom, pojašnjava Pavić, članovi uprave svojom imovinom odgovaraju za poslovanje tvrtke.

Pregovori za povećanje beneficija članovima uprave Holdinga još nisu gotove. No, ako je suditi prema stavu člana nadzornog odbora s kojim smo pričali, to neće proći. 'Nema šanse. Kako može netko tko sebi diže beneficije od drugih tražiti smanjenje plaća?' zaključio je.

Zašto je Novinić otišao?

Nakon što je član uprave Holdinga, HSLS-ovac Damir Novinić prije nekoliko dana dao ostavku, ne prestaju spekulacije oko razloga zbog kojih je otišao iz Holdinga.

Novinić je stranačkim premetaljkama prije tri mjeseca došao u upravu Holdinga s HRT-a. No na televiziji je i dalje radio kao pomoćnik ravnatelja HTV-a za ekonomske poslove. Navodno je iz Holdinga otišao jer je bio nezadovoljan što i nakon tri mjeseca nije potpisao ugovor, kao i ostali novi članovi uprave.

No, član Nadzornog odbora rekao nam je da ne zna je li Novinić otišao jer upravi nisu odobrene tražene povlastice, no da je to 'čudna koincidencija'. 'Novinić još uvijek nije dobio ugovor u radu. On je angažiran na HTV-u i tu je morao raditi', pojasnio nam je član NO-a.

'Kakvo smanjenje plaća? Tražit ćemo i veće'

Iako je uprava s predstavnicima sindikata održala tek jedan, inicijalni sastanak, i to prošlog tjedna, stav sindikalista je jasan: nema govora o tome da će pristati na smanjenje plaća.

'Naš stav je jasan. Oni nama nisu još ni rekli o čemu bi pregovarali. Za ovu godinu je potpisan aneks ugovora i prava ostaju nepromijenjena, uključujući i božićnicu i plaću. Poslodavac se toga mora držati, uostalom, tada im je pasalo da plaće za ovu godinu ostanu zamrznute', rekao je za tportal Darko Kleinberger, predsjednik Koalicije sindikata Holdinga, i dodao da će za sljedeću godinu tražiti povećanje plaća u skladu s rastom troškova života.

Optužio je upravu Holdinga da se ponaša kao pijani bogataš. Smatra da se ne može razgovarati o smanjenju plaća dok postoji cijeli niz područja u kojima se može uštedjeti. Kao primjer je naveo centraliziranu javnu nabavu u Holdingu. 'U javnoj nabavi ponašaju se kao da svaki dan dobivaju na lotu. Dok uprava ne počne ozbiljno raditi, nemamo o čemu razgovarati', rekao nam je sindikalist.

Iako je javnu nabavu u Holdingu centralizirao bivši šef uprave Slobodna Ljubičić, nova uprava s Čovićem na čelu nije napravila ništa da to promijeni. Način na koji je Ljubičić htio ujediniti nabavu je katastrofalan. Ja razumijem da se zajednički može nabavljati papir, no ne materijal za npr. ZET, Zagrebparking ili Autobusni kolodvor. Oni su sve ujedinili da se može lakše manipulirati. Mi smo znali nabavljati nešto za pet kuna po komadu, a nakon centralizacije cijena je otišla na 12', pojasnio je Kleinberger.

Zaključio je da uprava ne može računati na ozbiljne razgovore sa sindikatima dok ne riješi unutarnje probleme.