gotov sastanak u vladi

Plaća do kraja tjedna?! Vlada panično pregovara s bankama; prosvjednici nezadovoljni, štrajk se nastavlja

Bionic
Reading

Radnici Uljanik Grupe u ponedjeljak stigli iz Pule i Rijeke u Zagreb kako bi prosvjedovali zbog stanja u brodogradilištima Uljanik i 3. maj, u kojima nije isplaćena plaća za srpanj, te da, prema riječima sindikalista, u razgovoru s premijerom Andrejem Plenkovićem pokušaju naći rješenje. Nakon sastanka u Vladi predstavnici Štrajkaškog odbora Uljanika i 3. maja izjavili su kako su dijelom zadovoljni jer bi do kraja tjedna mogle biti osigurane dvije plaće, a štrajk će prekinuti nakon što prime plaću za srpanj

13.25 Prosvjednici se razilaze uglavnom nezadovoljni onim što su čuli nakon sastanka u Vladi.

13.20 Veljko Todorović iz Sindikata metalaca kazao je: 'Ako netko misli zviždit, strat i pizdit neka dođe gore i ja ću se s njim potuć. Ako mislite da ći branit Vladu i Upravu, varate se. Ja sam prvi da odu, i ja nema za plaću k'o ni vi'.

13.17 Ministar gospodarstva Darko Horvat kazao je kako će tijekom dana imati sve informacije koje komecijalne banke i po kojim uvjetima žele dati kredit Uljaniku za isplatu dviju plaća. 'Želimo brodogradnju i u Puli i u Rijeci ali s jednom drugačijom filozofijom, po održivom modalitetu', istaknuo je.

Hoće li država ponovno biti jamac kreditu, ministar nije mogao odgovoriti jer još ne zna uvjete banaka.

'Ja imam dosta utakmica u nogama. Nisam rekao za dan ili dva. Rekao sam da se nadam da ćemo do kraja tjedna imati rješenje za barem jednu plaću', poručio je.

Vlada seli u Pulu

Predsjednik Vlade Andrej Plenković na sastanku je najavio kako će sjednica Vlade 13. rujna biti u Puli.

13.14 Mladen Novosel iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske istaknuo je kako radnici traže i odlazak Uprave. 'Ako plaća ne sjedne do kraja tjedna, poduzet ćemo druge mjere', poručio je. Naglasio je da su ovdje zbog plaća. 'Nemojte da čujem ijednu političku poruku. Otjerat ćemo uprave, ne brinite se'.

  • +17
Nekoliko prosvjednika pred zgradom Sabora ostavilo pelenu s izmetom te su ga gađali jajima Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

13.09 Sastanak u Vladi je gotov. 'Djelomično smo zadovoljni. Do kraja tjedna bi se mogle osigurati dvije plaće. Ne bi se htio zaletavati. Intenzivno se pregovara s bankama', kazao je Đino Šverko. Dok novac ne sjedne, ostaju u štrajku i nadaju se restrukturiranju. Kazao je da vjeruje kako će Vlada naći načina za isplatu plaća jer 'nitko ne bi želio imati ovako nešto pod prozorom'. Njegova izjava da neće dozvoliti stečaj i da ostaju u štrajku dok novac ne sjedne, izazvao je oduševljenje prosvjednika.

12.58 Dok čekaju da njihovi predstavnici izađu iz Vlade, prosvjednici su se prebaciji na drugi dio Markovog trga, pred Sabor. Umor i stajanje na suncu uzeli su danak, navodno je svojici prosvjednika pozlilo.

12.45 Prosvjednici su zapalili dvije baklje.

12.10 Ispred transparenta 'Govno govnima' prosvjednici su zapalili izmet, javlja Novac.hr.

11.53 Prosvjednike je dočekao saborski zastupnik Ivan Lovrinović te čelnici Živog zida Ivan Vilibor Sinčić i Ivan Pernar.

  • +4
Predstavnici radnika Uljanika i 3. maja sastali se s premijerom Plenkovićem Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

11.51 Prema neslužbenim procjenama policije, na Trgu sv. Marka je oko 1000 prosvjednika.

11.36 Delegacija radnika i sindikalista, njih desetak, ušla je u zgradu Vlade na pregovore s Andrejem Plenkovićem i ministrom gospodarstva Darkom Horvatom.

  • +26
Radnici Uljanika i 3. maja održali prosvjedni skup ispred Banskih dvora Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

11.34 Đino Šverko, član štrajkaškog odbora Uljanika u ime sindikata metalaca prije ulaska u Vladu kazao je kako očekuje od premijera da im kaže što će biti s Uljanikom i 3. majem

  • +7
Radnici dolaze na sastanak s premijerom Andrejom Plenkovićem Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

11.32 Okupljenima se na Markovom trgu obratio Mladen Novosel iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske. Kazao je da će od premijera Plenkovića tražiti garanciju da će radnici dobiti plaće.

11. 25 Radnici su stigli na Markov trg. Fotografiraju ih znatiželjni turisti. Viču: HDZ lopovi, IDS lopovi

11.24 'Od Vlade očekujemo da ispuni ono što je obećala i da se restrukturiranje provede kako treba', rekao je za tportal jedan od radnika Uljanika.

11.12 Radnici kreću prema Markovom trgu. Nekoliko stotina radnika uzvikuje. 'Mi smo Uljanik, Uljanik je naš!'.

11.05 Radnici Uljanika iz smjera Jurišićeve dolaze na Trg bana Jelačića. Na početku kolone su policajci, uz njih je i interventna policija. Radnici su opremljeni zviždaljkama i sirenama i nose zastave Uljanika i 3. maja te transparente: 'Hoćemo plaće', 'Nećemo u Irsku' i viču 'Upravo odlazi!' . Na velikom transparentu stoji: Krepat ma ne molat'. Građani ih pozdravljaju pljeskom.

10.48 Na Trg bana Jelačića stigli su pripadnici Radničke fronte.

10.38 Na glavnom zagrebačkom trgu pojavio se i prosvjednik obučen u kostim Batmana s transparentom: Save Gotham city, save Uljanik, save 3. maj, save Croatia.

10.34 Na trgu bana Jelačića pojavilo se nekoliko desetaka podupiratelja prosvjeda iz Zagreba. Riječ je o sindikalistima koje je policija odmah legitimirala.

10.32 Neslužbeno se doznaje kako su radnici Uljanika samonicijativno izašli iz kruga brodogradilišta premda su im sindikati savjetovali da ostanu u krugu i čekaju rasplet u Zagrebu, u koji su u osam autobusa iz Pule i 10 iz Rijeke krenuli radnici brodogradilišta Uljanik grupe iz Pule i Rijeke. Više pročitajte ovdje.

  • +24
Radnici Uljanika i 3. maja okupljaju se na Trgu bana Jelačića uoči prosvjeda Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

10.26 'Sastao sam se s ministrom Horvatom te premijerom Plenkovićem i ministrom Marićem i dobio sam uvjeravanja da se radi na održivom rješenju. Ja sam optimist.', kazao je Zlatko Komadina, primorsko-goranski župan po izlaskuiz Vlade. Nije htio otkriti po kojem modelu Vlada misli naći sredstva za isplatu plaća.

10.22 Kako javlja Novi list, direktor 3. maja Maksimilian Percan želio se s radnicima ukrcati na autobus kako im je prošlog tjedna i obećao, no to mu nije dozvoljeno. 'Njemu se više ne može jamčiti ni sigurnost od samog sebe, a kamoli od radnika', tim je riječima glavni povjerenik sindikata metalaca u 3. maju Juraj Šoljić. Percan se službenim se audijem ipak samoinicijativno uputio u Zagreb.

  • +14
Radnici 3. maja i direktor Maksimilijan Percan Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

10.07 S obzirom da se okupljanje prosvjednika očekuje na Trgu bana Jelačića, u tom dijelu grada povećan je broj policajaca.

  • +20
Radnici 3. maja krenuli u Zagreb Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

10.05 Na Trgu sv. Marka postavljene su ograde.

Ukupno za Zagreb iz Pule i Rijeke ide 18 autobusa s radnicima Uljanika i 3. maja pa se stoga očekuje dolazak najmanje tisuću radnika na Markov trg. Osam autobusa s otprilike 400 radnika Uljanika krenulo je iz Pule, a u Rijeci im se priključilo još deset autobusa s radnicima 3. maja. Okupljanje je predviđeno na Trgu bana Jelačića u 10.30, a prosvjed pred Banskim dvorima u 11 sati.

  • +18
Radnici Uljanika krenuli iz Pule za Zagreb Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

Predstavnici područnih sindikata sastat će se s premijerom Andrejem Plenkovićem i ministrom gospodarstva, poduzetništva i obrta Darkom Horvatom, od kojih će tražiti da se pod hitno pronađe rješenje za očuvanje radnih mjesta i održivost brodogradnje.

Radnici riječkoga Brodogradiilišta 3. maja i pulskoga Uljanika, odnosno cijele Uljanik Grupe, počeli su prošle srijede opći štrajk jer im nisu isplaćene plaće za srpanj.

'Pri ulasku u štrajk vjerovali smo da će do kraja tjedna plaća ipak biti isplaćena, međutim danas jednostavno ne vidimo izlaz iz te situacije. Stoga u ponedjeljak od premijera Andreja Plenkovića želimo doznati na koji način Vlada vidi brodogradnju u budućnosti', kazao je Predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac u nedjelju dodavši da je pitanje isplate plaće samo dio onoga što sindikati žele i zbog čega su radnici krenuli u štrajk.

Osim toga, rekao je Cerovac, Štrajkački odbor i sindikati žele doznati od premijera kako on doživljava upravu Uljanik grupe.

'Ako njegovi ministri i suradnici govore da ova uprava nije sposobna voditi kompaniju, zašto je ta uprava još uvijek tu', upitao je čelnik Jadranskog sindikata.

U nedjelju se pojavila neslužbena informacija da bi se zaostale plaće za srpanj radnicima mogle riješiti preko komercijalnih banaka, što se navodno ne bi tretiralo kao nedozvoljena državna potpora ni ako bi bila potrebna državna jamstva, već kao doprinos dražave planu restrukturiranja.

Ministar gospodarstva Darko Horvat u nedjelju je za Novu TV te informacije komentirao riječima da se ništa ne može tvrditi sa sigurnošću.

Pogledajte kojim putem će se u Zagrebu kretati prosvjednici

Okupljanje prosvjednika je na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu u 10.30 sati, odakle će u koloni krenuti Zakmardijevim stubama, Ćirilometodskom ulicom do Markova trga. S radnicima na prosvjedu će biti i predsjednik Uprave 3. maja Maksimilijan Percan.

'U ovom trenutku mi još ne možemo komunicirati sa sigurnošću da je plaća za srpanj riješena, ali ono što je sigurno jest da je Vlada i tijekom vikenda intenzivno radila na pronalasku rješenja. Vjerujte mi da je u ovom trenutku kroz nedjelju teško komunicirati s Europskom komisijom pa svi ovi natpisi koji su tijekom dana osvanuli u medijima, mislim da su dio špekulacija i usudio bih se reći stvaranja jedne čudne tenzije, vezan za sutrašnji, usudio bih se reći, možda i malo neplaniran dolazak radnika (Uljanika) na Markov trg', rekao je ministar Horvat u nedjelju.

Izvor: Pixsell / Autor: youtube

Radnicima koji dolaze na Markov trg poručio je da imaju pravo na štrajk, ali da 'moraju znati da kao partneri moraju pomoći u iznalasku rješenja'.

'Isto tako poslao sam i poruku Upravi. Moraju postati daleko aktivniji dionici ovog procesa, kao i strateški partner, ako jest ozbiljan i ako želi biti ozbiljan', rekao je.

Dolazak potpore najavili su i građani, te predstavnici raznih udruga i stranaka.

  • +12
Radnici Uljanika započeli štrajk zbog neisplaćenih plaća za srpanj Izvor: Cropix / Autor: Danijel Bartolic / CROPIX