vrijeme curi, radnici ljuti

Tri su moguća scenarija za Uljanik: Restrukturiranje, čudotvorni spasitelji i onaj na 's' kojeg se svi užasavaju

24.08.2018 u 16:26

Bionic
Reading

Drami u Uljanik grupi ne nazire se kraj. Tisuće radnika u Rijeci i Puli ulaze u treći dan štrajka vršeći time dodatni pritisak na sve aktere kojima vrijeme za odluku o sudbini ovog brodogradilišnog diva nepovratno curi. Pred Uljanikom su tri opcije: Prihvaćanje programa restrukturiranja, pojavljivanje nekoga tko bi pokrio dubioze i nastavio poslovanje te stečaj

Treća opcija je najizglednija s obzirom na to da je za prve dvije poprilično kasno. Ova tri moguća scenarija iznio je i šef Uprave Uljanik grupe Gianni Rossanda.

Iz Vlade, koja se sve više ograđuje od ovog problema, jasno daju do znanja da je riječ o privatnoj tvrtki i da su ispucali sve moguće oblike pomoći.

Nitko to ne želi na glas reći, no šalju se signali da je voda došla do grla i da je stečaj jedina preostala opcija.

Prva opcija: Restrukturiranje

Program restrukturiranja Uljanika poslan je u Bruxelles Europskoj komisiji na razmatranje tek prije nešto više od mjesec dana. Program je poslan ad hoc, rok je istjecao 22. srpnja, a zbog njegove upitne kvalitete pitanje je hoće li Komisija dati zeleno svjetlo za restrukturiranje.

Već su tada stizali jasni signali iz Vlade da dižu ruke od višegodišnjeg miješanja u cijelu priču. Uprava i strateški partner Danko Končar sami su izradili program, nije bilo suradnje s resornim ministrima…

  • +4
Nastavak štrajka u Uljaniku Izvor: Cropix / Autor: Danijel Bartolić

U medije je iscurila i prepiska ministra financija Zdravka Marića s Upravom pulskog brodogradilišta i ministrom gospodarstva Darkom Horvatom, iz koje je razvidno da ova vladajuća garnitura više ne misli stavljati glavu na panj za spas brodogradnje.

  • +14
Radnici 3. maja i direktor Maksimilijan Percan Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Zdravko Marić prozvao je tada Upravu Uljanik grupe za neodgovorno ponašanje, obmanjivanje, netočan prikaz podataka u programu restrukturiranja… Vremena je sve manje, radnici stvaraju dodatan pritisak jer nisu dobili plaću, a na odgovor iz Bruxellesa mogli bi se načekati jer se navodno program restrukturiranja nije ni počeo razmatrati.

A dok se ne prihvati plan restrukturiranja, sadašnji strateški partner Uljanika Danko Končar ne želi dati novac koji bi se potrošio na isplatu plaća. Brzog rješenja dakle nema...

  • +18
Danko Končar Izvor: Pixsell / Autor: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Druga opcija: Čudotvorni spasitelj

...osim ako se ne pojavi čudo u obliku nekoga, tko bi, kako kaže Rossanda, pokrio dubioze. A prva dubioza je sto milijuna kuna za plaće. Ova je opcija najmanje vjerojatna.

Treća opcija: Stečaj

Ovu riječ na 's' rijetko tko želi prevaliti preko usta, no čini se kako bi to mogla biti najizglednija opcija ako Vlada ne napravi blic intervenciju i smisli lex Uljanik, po uzoru na lex Agrokor. No tu je mogućnost indirektno odbacio ministar gospodarstva Darko Horvat te smatra da je stečaj moguća opcija. U tom bi slučaju država mogla radnicima isplatiti tri dodatne minimalne plaće.

Podsjetimo, gotovo četiri i pol tisuće radnika Uljanik grupe, u sastavu koje su pulski Uljanik i riječki 3. maj, od srijede su u općem štrajku nakon što je propao pokušaj budućeg strateškog partnera Danka Končara, odnosno njegove Kermas energije, da preko HBOR-a dođe do kredita od 16 milijuna eura za isplatu radničkih plaća. Odbijen je uz obrazloženje da pozajmica može biti odobrena za izgradnju broda, ali ne i za radničke plaće.

  • +9
Radnici Uljanika nastavili štrajk i zahtijevaju ostavku Uprave Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL