NEMIRI U REGIJI ČAJA

Radnici u Indiji spalili vlasnika plantaže

27.12.2012 u 12:38

Bionic
Reading

Međuetničko nasilje i pobune radnika protiv vlasnika plantaža već godinama potresaju indijsku državu Assam, na čijem se teritoriju nalazi najveće područje za uzgoj čaja na svijetu. U Kunapatharu pobješnjela gomila od oko 700 radnika jučer je opkolila bungalov vlasnika plantaže i zapalila ga

BBC javlja da su u požaru ubijeni vlasnik Mridul Kumar Bhattacharyya i njegova supruga Rita. Uhićeno je troje radnika. No cijeli slučaj navodno je trajao dva tjedna, koliko su vlasnik i njegova supruga bili zatočeni na imanju. Policija je izvijestila da je Bhattacharyya imao problema sa zaposlenicima i na jednom drugom posjedu dvije godine ranije: radnici su mu tada zapalili tvornicu čaja.

Država Assam na sjeveroistoku Indije (granica s većinski muslimanskim Bangladešom) već godinama je poprište klasnih i međuetničkih sukoba. U regiji na granici Indije, Kine, Bangladeša, Mjanmara i Butana živi oko 200 etničkih i plemenskih skupina, a nemiri i separatističke težnje konstanta su već desetljećima. Nasilje su ove godine pogoršale poplave koje su iz domova prognale oko 400 tisuća ljudi.

Istovremeno, riječ je o čuvenoj regiji crnog čaja koja sudjeluje u proizvodnji mješavina poput English Breakfast Tea i Irish Breakfast Tea.