NEISPLATA PLAĆA

Radnici sami moraju prijaviti poslodavca

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 16.07.2014 16:02
  • Objavljeno 16.07.2014 u 16:02
tportal

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: thinkstock

Zamjenica ministra pravosuđa Sandra Artuković Kunšt izjavila je danas kako oni koji su oštećeni kaznenim djelom neisplata plaća sami moraju započeti procese kaznenopravne odgovornosti, a ne sudovi jer oni nisu nadležni za to

To je stvar prijave onih koji su pogođeni kaznenim djelom neisplate plaća, kazala je Artuković Kunšt gostujući na svečanosti prve obljetnice Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja.

Dodala je kako bi zaposlenici i sindikati trebali inicijativom i prijavom pokrenuti procesuiranje istaknuvši da je zakonodavno pravno uređen temelj da neisplata plaća postane kazneno djelo. Državno odvjetništvo će sve prijave procesuirati, istaknula je dodavši da je sud taj koji će donijeti pravorijek.

Komentirala je i istup ministra zdravlja Siniše Varge koji se usprotivio tome da se samo liječnicima smije suditi za pogreške i upitao zašto se i drugim profesijama ne sudi za pogreške koje mogu dovesti do ozbiljnih posljedica. Kazala je kako je pravna politika jedne zemlje od puno šireg interesa od jednog ministarstva, bilo to ministarstvo zdravlja bilo ministarstvo pravosuđa.


'To je temeljna politika zaštite vrednota koje određeno društvo ili država želi postaviti na najvišu razinu', istaknula je i dodala da je to dio europskih standarda. Odbacila je mogućnost izmjene Kaznenog zakona. 'Zaštita ljudskog života i pacijenata mora postojati, kaznena odgovornost liječnika postoji u Kaznenom zakonu i u tom smislu ne bismo bili spremni na izmjene tog Zakona već naprotiv', rekla je.

Bitnim je ocijenila da nije kaznenopravna odgovornost liječnika tako ustrojena da je svaki liječnik u svakom trenutku odgovoran, već se radi o tome da povreda pravila struke i postupanja čini kazneno djelo. Onaj liječnik koji postupa u skladu sa strukom i zvanjem naravno da neće biti kazneno odgovoran, naglasila je.
Danas je obilježena prva godina dana rada Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja, a na prigodnoj svečanosti dodijeljena su priznanja volonterima tog centra.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!