PROSVJED U SALONITU

Radnici odložili toljage do srijede

10.05.2010 u 10:47

Bionic
Reading

Stotinjak radnika Salonita u Vranjicu kraj Splita danas je ispred svoje tvornice došlo oboružano drvenim toljagama. Predstavnici sindikata HUS-a Jozo Marić i Salonitov sindikalist Marko Mikačić informirali su radnike i medije o planiranim aktivnostima

Jozo Marić ustvrdio je da su toljage trenutačno odložene, jer su konačno dobili poziv da sutra razgovaraju s ministrom gospodarstva Đurom Popijačem. Tema razgovora bit će iznos obeštećenja za radnike oboljele od azbestoze, ali i način na koji se provodi sanacija u Salonitu.

Radnici i sindikalisti tvrde da tvrtka Adriatica Blizna d.o.o. koja trenutačno provodi dio tih radova u krugu tvornice nema referencije ni stručne ateste za taj posao te da se radi protivno zakonu.

Razlog je takvog ponašanja odgovornih državnih institucija, po riječima Joze Marića, trgovanja ispod stola. 'Kada državne institucije žmire i ovako se ponašaju, nije ni čudo da se biznis-akademija u Remetincu u koju se brzo ulazi i sporo izlazi redovito popunjava. Do srijede u osam sati ove će toljage mirovati, a onda ćemo se dogovoriti o daljnjim koracima, ovisno o rezultatima pregovora. Žao mi je što se na ovakav način moramo boriti za svoja prava i ispričavam se javnosti ako...', kazao je Marić kojeg je prekinuo jedan od inače discipliniranih radnika Salonita. 'Triba njima j...t' mater, nisan in ja ovdi majmun, neću da me vozaju ko budalu, 'oću svoje pare i amen!' poručio je radnik tankih živaca.

Drugi radnici smirili su gnjevnog prosvjednika, mada je očigledno svima strpljenje pri kraju. Marić je smirio radnika, inače oboljelog od azbestoze, porukom da se od borbe ne odustaje i da će se u srijedu odlučiti o daljnjim potezima. Pregovarat će se i o nastavku rada 40 radnika na poslovima sanacije kruga tvornice.

'Među nama je i 60 branitelja i evo vidite na koji način se moramo boriti za svoja prava. Kriminal koji se ne želi raspetljati je spremljen u ladice. Sve to vi jako dobro znate i zato nastavljamo i nećemo odustati', zaključio je čelnik HUS-a, te najavio sljedeći susret u srijedu.

Radnici Salonita
Marko Mikačić i Jozo Marić

Gnjevni radnik reporterki je poklonio cvijet