RAD PREKO GRANICE

Radnici iz Karlovačke županije mogu na posao u Sloveniju, ali uz posebna pravila

20.03.2020 u 17:58

Bionic
Reading

Prekogranični radnici iz Karlovačke županije moći će svaki dan na posao u Sloveniju, ali bez zaustavljanja na javnim mjestima te uz pridržavanja pravila samoizolacije kod kuće, s izuzetkom da iz nje mogu odlaziti isključivo na posao u Sloveniju i vraćati se natrag u svoje domove.

Priopćio je to u petak županijski Stožer Civilne zaštite nakon što je od Nacionalnog stožera Civilne zaštite RH dobio dodatno pojašnjenje 'Odluke o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske'.

Županijski Stožer CZ obavještava javnost da se dozvola dnevnih migracija odnosi samo na radnike uz pogranično područje Hrvatske i Slovenije koji nemaju rješenje o samoizolaciji.

Kako je pojasnio Hini načelnik Stožera Josip Ribar, kada su ti radnici u Hrvatskoj oni moraju biti u kućama, ne mogu ići u grad i slično, ali je odlučeno da im se pomogne da mogu prelaziti granicu, ako su zdravi, da ne bi dobili otkaz.

'To je slično kao i s vozačima kamiona, oni imaju karantenu kad su u Hrvatskoj. U našoj županiji ona je u Grabovcu. Tamo se nakon istovara ili utovara robe mogu okupati, nešto pojesti, odspavati i onda idu dalje, primjerice u Mađarsku', rekao je Ribar.

Dodao je da po novoj odluci prevozničke tvrtke mogu same osigurati karantenski smještaj za svoje radnike,  ali ako prelaze granice u tom nekom razdoblju epidemije ne mogu ići kući i među druge ljude.