MAKSIMALNI NAPORI

Radnici Imunološkog primljeni na razgovor u HZZO

09.12.2014 u 17:41

Bionic
Reading

Radnici Imunološkog zavoda kojima je jučer napokon uplaćena jedna plaća, a do kraja tjedna trebali bi dobiti i ostale, prosvjedovali su ispred HZZO-a čiji su ih čelnici na kraju primili na razgovor. Od HZZO-a, ali ostalih i institucija, zatražili su da prestanu prebacivati odgovornost jedni s drugih i da spase Imunološki zavod za dobrobit sadašnjih, te budućih generacija

Oboružani transparentima 'Ne damo Imunološki zavod', 'Naši lijekovi iz naše krvi za hrvatski narod', gotovo svih 175 radnika Imunološkog zavoda došlo je prijepodne ispred HZZO-a.

'HZZO ima 44,5 posto dionica Imunološkog zavoda. Mi smo ih samo došli podsjetiti neka oni sa svojim mehanizmima podsjete bolnice da li je Imunološki zavod važan i koliko je važan. Ukoliko hrvatsko zdravstvo ne treba kupovati proizvode Imunološkog zavoda, onda ga zaista treba zatvoriti, no ukoliko treba, onda lijepo molimo ne da reagiraju idući tjedan, nego da reagiraju još jučer', istaknula je sindikalna povjerenica Lidija Jagarinec

Radnicima koji su u čekanju zaostalih plaća, kažu, dugovi došli do grla.

'Sa 17 godina sam počela raditi, nisam nikad mislila da ću to dočekati, meni da nema sina i snahe ne znam kako bi. Nadamo se da će se odgovorno probuditi i shvatiti koliko je to važno', smatra sindikalistica Jagarinec.

'Nemojmo zaboraviti da je to proizvod koji treba svima: danas vama, sutra meni, prekosutra našoj djeci. Ako to ne obvezuje ove ljude, onda ja zaista ne znam što ih može obavezati', dodala je Jagarinec.

Iako su čelnicima HZZO-a kanili samo uručiti otvoreno pismo na kraju su primljeni na razgovor.


Ulažemo maksimalne napore kako bi se problem riješio što prije, istaknula je V. d. ravnateljica HZZO-a Tatjana Prenđa Trupec koja je najavila da bi bolnice, koje su dosad naručile proizvode za 4 milijuna kuna, uskoro mogle kupiti i sve preostale proizvode Imunološkog zavoda.

'Što znači da do dobivanja privremene proizvodne dozvole, a nadamo se u siječnju jer se na pogonima radi, da će biti za zaostale plaće. Ako se bude išlo u traženje strateškog partnera u sljedećem razdoblju, a nadamo se da bi Imunološki zavod nakon dobivanja privremene dozvole mogao barem malo odahnuti'.

Dok Trupec uvjerava kako HZZO čini sve u svojoj moći kako bi Imunološki zavod kao stratešeka tvrtka opstao, Jagarinec strepi za daljnu proizvodnju.

'Duboko se nadam da ćemo iza Nove godine pozvat HALMED u inspekciju. Oni su ti koji će donijeti odluku da li se u ovim prostorima može prizvoditi, ako ne bojim se da je priča Imunološki zavid završena.'