stečajni vjerovnici

Radnici Dalmacijavina uputili žalbu Visokome trgovačkom sudu: Rješenje je nezakonito

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 22.09.2020 16:35
  • Objavljeno 22.09.2020 u 16:35
Ilustrativna fotografija

Ilustrativna fotografija

Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Radnici Dalmacijavina uputili su žalbu Visokome trgovačkom sudu kojom osporavaju rješenje Trgovačkog suda u Splitu od 7. rujna po kojem je Republika Hrvatska kao razlučni vjerovnik namirena s oko 13,2 milijuna kuna u stečajnom postupku te tvrtke, izvijestio je u utorak Nezavisni sindikat Dalmacijavina

"To rješenje je nezakonito pa predlažemo da ga Visoki trgovački sud ukine preinači ili da odredi vraćanje predmeta na novo raspravljanje", navodi se u žalbi stečajnih vjerovnika - radnika Dalmacijavina.

Prema rješenju splitskoga Trgovačkog suda, među ostalim, Republika Hrvatska kao razlučni vjerovnik je namirena s oko 13,2 milijuna kuna iz ukupne stečajne mase Dalmacijavina koja iznosi oko 68 milijuna kuna.

Kako je obrazloženo, u razdiobi ukupne stečajne mase razlučnom vjerovniku - Republici Hrvatskoj pripada oko 28 milijuna kuna, ali od tog iznosa odbija se oko 15 milijuna za troškove stečajnog postupka.

"Preostalih oko 40 milijuna stečajne mase pripada ostalim stečajnim vjerovnicima - radnicima, i o tomu će se odlučivati u nastavku stečajnog postupka. Međutim, sasvim je izvjesno da radnici vjerovnici iz prvog isplatnog reda, čija je tražbina oko 64 milijuna kuna, neće biti namireni zbog nedostatka sredstava s obzirom na to da se prema odredbama stečajnog zakona prije namirenja stečajnih vjerovnika podmiruju obveze stečajne mase, a račun Dalmacijavina je u blokadi jer je trenutni gubitak veći od 84 milijuna kuna", objasnio je stečajni sudac Velimir Vuković tumačeći razdiobu stečajne mase Dalmacijavina.

Stečajni vjerovnici u žalbi Visokome trgovačkom sudu navode kako takvo rješenje osporavaju zbog "nepotpuno i netočno utvrđenoga činjeničnog stanja i pogrešne primjene materijalnog prava". Ponajprije, prvostupanjski sud nije se držao uputa koje je dobio od drugostupanjskoga ni u jednom dijelu pobijanoga rješenja, osobito glede obveze da u ponovljenom postupku provede šest ročišta za diobu, navodi se, među ostalim, u žalbi koju su stečajni vjerovnici -radnici uputili Visokome trgovačkom sudu Republike Hrvatske.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!