ODRON U NOVČANIKU

Radnicama Konzuma plaća ode na putne troškove

30.10.2010 u 09:48

Bionic
Reading

Odron kamenja na cesti Makraska - Vrgorac koji se dogodio prije nekoliko dana obustavio je prometnu vezu između ova dva grada i zadao je ozbiljne probleme ljudima koji zbog posla svakodnevno putuju na toj relaciji

Zatvaranjem ceste na Stupici radnici su prisiljeni putovati alternativnim pravcima, iz Vrgorca preko Ploča do Makarske ili autocestom do Šestanovca pa preko Dubaca do Makarske.

Sve autobusne linije koje su prometovale tom linijom su ukinute do daljnjeg i umjesto dosadašnjih tridesetak minuta i isto toliko kilometara, koliko se putovalo preko Stupice, sada treba voziti duplo više da bi se došlo iz jednog mjesta u drugo na posao.

Među onima koji svakodnevno putuju na toj relaciji je i Davor Lalić, koji najduže putuje na relaciji Makarska-Vrgorac.

'Putujem iz Makarske u Vrgorac na posao već 15 godina, gdje radim kao voditelj ispostave Hrvatskih šuma. Preko Stupice putujem sve godine i tom cestom mi treba oko 35 minuta, koliko je i kilometara. Sada da bih došao na posao i vratio se kući, svakoga dana moram napraviti 160 kilometara.

U povratku kući krenut ću na Ravču, gdje ću se uključiti na autocestu do Šestanovca, gdje silazim s autoceste i spuštam se na Dubce, odakle skrećem za Makarsku, i sveukupno napravim 80 kilometara, od toga malo više od 40 na autocesti.

Treba mi oko 15 minuta više vremena u jednom pravcu, dnevno gubim pola sata više u vožnji, ali troškovi su značajno veći jer pravim duplo više kilometara, potrošim više benzina i moram platiti 32 kune autoputa svaki dan', kazao je Lalić.

Slično kao i Davor, radnice iz Vrgorca koje rade u makarskom Super Konzumu, svakoga dana sada putuju istom zaobilaznom rutom. No one ne znaju kako će pokriti putne troškove jer su odnedavno u njihovoj tvrtki putni troškovi fiksni, i mjesečno primaju 800 kuna za troškove putovanja, koje im u novonastaloj situaciji mogu pokriti tek cestarinu za 40 kilometara od Ravče do Šestanovca.

Hoće li poslodavci povisiti naknadu za putne troškove, ne znaju ni one niti Lalić iz Hrvatskih šuma, ali u tim uvjetima radnicama Konzuma mjesečna plaća bi bila dostatna tek za pokrivanje putnih troškova.