ČLAN NADZORNOG ODBORA:

'Radman je oštetio HRT za 1,1 milijardu kuna'

14.03.2015 u 11:21

Bionic
Reading

Dražen Rajković, član Nadzornog odbora HRT-a, tvrdi da se iza ostavke ostavke dvojice kolega iz NO-a krije pokušaj sprečavanja rasprave o potencijalno štetnim odlukama glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana kojima je HRT propustio zaraditi 1,1 milijardu kuna

HRT je u svega nekoliko dana ostao bez tri člana Nadzornog odbora. I dok je Mate Radeljić ostavku podnio jer je postao savjetnik Kolinde Grabar Kitarović za unutarnju politiku, Viktor Gotovac, predsjednik NO-a i Svetozar Sarkanjac, član NO-a, ostavku su podnijeli zbog prošlotjednog neprihvaćanja Izvješća o radu i provedbi zakonitosti rada i financijskog poslovanja HRT-a u 2013. O ostavkama će se danas raspravljati u Saboru, a Dražen Rajković, član NO-a, tvrdi da razlog ostavke dvojice potonjih nije neprihvaćanje Izvješća, već pokušaj sprečavanja rasprave o potencijalno štetnim odlukama glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana kojima je HRT propustio zaraditi 1,1 milijardu kuna.

'Oni su podnijeli ostavke isključivo želeći pod svaku cijenu spriječiti da NO HRT-a na tri puta otkazivanoj sjednici raspravi više najavljenih točaka dnevnog reda u kojima se tretira izvjesna milijunska materijalna šteta za HRT te kršenje Zakona o HRT-u i drugih propisa, što je itekako u nadležnosti NO-a HRT-a', tvrdi Rajković u priopćenju poslanom medijima.

Rajković podsjeća da je Marko Ugarković, bivši član Uprave HRT-a, u tjedniku Novosti u siječnju ove godine aktualizirao priču prema kojoj je Radman u prosincu 2012., sedam dana nakon razrješenja starog i tri dana prije konstituiranja novog saziva NO-a HRT-a, retroaktivno poništio napore bivše Uprave HRT-a da nastupi samostalno u pregovorima s Pay-TV-om (IPTV, kabelskim i satelitskim) operaterima o reemitiranju HRT-ovih programa na njihovim platformama. Umjesto izravnog nastupa, Radman je sve vratio na staro i obnovio ugovor o zastupanju s EBU-om (koji u Hrvatskoj zastupa ZAMP).

Po procjeni na temelju Ugarkovićevih parametara, podsjeća Rajković, HRT je od operatera Pay-TV na ime reemitiranja programa u 2012. preko ZAMP-a naplatio samo 8,5 umjesto 45 milijuna kuna. U sljedeće tri godine (2013. - 2015.) HRT po toj osnovi može naplatiti najviše 14 milijuna kuna, dok je po cjeniku napravljenom prije njegova dolaska mogao zaraditi više od 135 milijuna kuna.

U svom priopćenju nadalje navodi kako je bivša uprava HRT-a željela kroz izravne pregovore s Pay-TV-om doći do podataka o najmanje 250 tisuća njihovih pretplatnika koji ne plaćaju RTV pristojbu.

'Kada bi HRT dobio tih novih 250 tisuća pretplatnika, blagajna HRT-a svake bi godine bila bogatija za 240 milijuna kuna. S obzirom na to da je ugovor sa ZAMP-om potpisan na razdoblje od četiri godine (2012. - 2015.), HRT zbog Radmanove odluke propušta ostvariti 960 milijuna kuna prihoda', tvrdi Rajković i dodaje da se Radman potrudio steći nove pretplatnike kako bi pristojba istog trenutka mogla pasti s 80 na samo 66 kuna mjesečno!

'Sveukupno, na temelju Ugarkovićeva intervjua nije teško izračunati kako se potencijalna šteta od odluke glavnog ravnatelja da HRT prema operaterima Pay-TV zastupa ZAMP penje na čak 1,12 milijardi kuna ili otprilike jednogodišnjim prihodima od RTV pristojbe!' zaključuje Rajković u priopćenju i napominje da je početkom veljače tražio od predsjednika NO-a Gotovca da sazove hitnu sjednicu na kojoj bi se raspravila ta točka dnevnog reda, ali do toga nije došlo jer se Gotovac na taj zahtjev oglušio.

Prozvani Viktor Gotovac samo je kratko poručio da je priča oko HRT-a što se njega tiče završena i da Rajkovićeve navode ne želi komentirati. Na HRT-u su pak najavili je poduzimanje 'odgovarajućih pravnih radnji' nakon Rajkovićeva priopćenja. 'Temeljem Vašeg upita o reagiranju na priopćenje g. Rajkovića, možemo potvrditi kako će HRT povodom iznesenih navoda poduzeti odgovarajuće pravne radnje", stoji u odgovoru glasnogovornice HRT-a Dorotee Lazanin.