KONAČNI RASTANAK

Radman i Đikić ratuju za laboratorij

Bionic
Reading

Sukob dvojice hrvatskih znanstvenika svjetskog glasa, akademika Miroslava Radmana i prof. dr. Ivana Đikića, pretvorio se u rat za Laboratorij za tumorsku biologiju. Kako piše Slobodna Dalmacija, Đikić namjerava Laboratorij za tumorsku biologiju, koji je pokrenuo u MedILS-u, zadržati u Splitu i ne premjestiti ga u Frankfurt. Laboratorij bi preselio na Medicinski fakultet, ali mu ga Radman ne da

Prof. dr. Ivan Đikić je u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju otkrio da je nedavno dobio ponudu prof. dr. Matka Marušića, dekana Medicinskog fakulteta Splitskog sveučilišta, da laboratorij

nastavi s radom na tom fakultetu. Dekan Marušić potvrdio je tu informaciju, ali se preseljenju Laboratorija za tumorsku biologiju suprotstavio akademik Miroslav Radman.

'Odlazak prof. dr. Đikića iz MedILS-a nije novost. On je podnio ostavku, koju je prihvatilo Upravno vijeće Instituta, i sada se realizira iseljavanje njegove istraživačke grupe. Napominjem da je MedILS protočan institut, grupe dolaze i odlaze, kao što je i predviđeno. Grupa prof. dr. Đikića bila je posebno povlaštena time što ju je prioritetno financirao MedILS i barem 90 posto opreme je kupio MedILS, koji je i njezin vlasnik. Prof. dr. Đikić nije značajno financirao svoju grupu izvan proračuna i situacija je zapravo jednostavna', rekao je novinarima Slobodne akademik Radman.

U bivši Đikićev laboratorij, prema najavama akademika Radmana, uselit će se uskoro novi laboratorij za istraživanje kontrole aktivnosti gena, a osniva se i novi Centar za visoke tehnologije, uključujući nanotehnologiju.