HND I SNG APELIRAJU

Radio Varaždinu prijeti gašenje

13.08.2014 u 15:24

Bionic
Reading

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) pozvali su na današnjoj konferenciji za novinare sve odgovorne kako bi se od stečaja spasio Radio Varaždin koji se zbog nemogućnosti redovite otplate kreditnih obaveza našao u financijskim problemima

'Radio Varaždin je hrvatsko kulturno dobro, posebno sjeverozapadne Hrvatske i ne bismo ga smjeli izgubiti', rekao je predsjednik SNH-a Anton Filić. Upozorio je i na česte slučajeve sprege politike i vlasnika medija, izvlačenja novca iz medija zbog čega 'krhka' financijska struktura medija postaje ugrožena.

Iznoseći kronologiju problema glavna sindikalna povjerenica Podružnice SNH-a u Radio Varaždinu Andrea Žigić-Dolenec kazala je da nije uobičajeno da vlasnik blokira svoju vlastitu tvrtku i time dovede u pitanje njezin opstanak, a što se dogodilo Radio Varaždinu. Naime, većinski vlasnik radija je tvrtka 'Termoplin' koja je u većinskom gradskom vlasništvu.

Žigić-Dolenec pojasnila je da su prvi veći financijski problemi počeli prije deset godina kada je Radio Varaždin digao kredit od 2,5 milijuna kuna za uređenje prostora od 600 četvornih metara koji su u vlasništvu Grada Varaždina, a kasnije su dignuta još dva kredita za održavanje likvidnosti i kupnju nove opreme. No, zbog nemogućnosti redovite otplate svih kreditnih obaveza jedna je banka od tvrtke 'Termoplin', koja je sudužnik u tom kreditu, naplatila cijeli iznos kredita. Tvrtka 'Termoplin' je 8. srpnja 2014. aktivirala zadužnicu i blokirala žiro-račun Radio Varaždina.

Žigić-Dolenec upozorila je da zbog te blokade sada ne mogu plaćati troškove među kojima su potrošnja struje na glavnom odašiljaču zbog čega im prijeti isključenje odašiljača i gašenje Radio Varaždina, koji je osnovan 1945. i među najstarijim je radiopostajama u Hrvatskoj.


Napominjući kako je taj radio prije desetak godina imao 24 zaposlena, on danas ima njih pet koji plaću nisu dobili posljednja četiri mjeseca. Žigić-Dolenec izrazila je i bojazan da će Radio Varaždin završiti u stečaju pa radnici neće moći naplatiti svoja potraživanja. Uz to, istaknula je i da vlasnik, koji je i najveći vjerovnik, dosada nije bio spreman za dogovor i nagodbu iako, kako je kazala, postoje zainteresirani kupci za taj radio.

Potpredsjednica HND-a Ana Raić-Knežević dala potporu novinarima Radio Varaždina apeliravši na potrebu što bolje transparentnosti poslovanja i vlasništva medija.