LANGER UZ KAJINA

'Radin je pupčanom vrpcom vezan za IDS i Jakovčića'

16.01.2013 u 13:21

Bionic
Reading

Oštri protivnik Jakovčićeve politike, Bruno Langer, u zadnje vrijeme gorući je zagovornik ideja Damira Kajina, za kojeg je svojevremeno znao reći da je 'smokvin list' IDS-a. Na vrućoj istarskoj političkoj sceni svakodnevno se događaju novi momenti, politički savezi i razlazi, a zadnjih dana medijsku prašinu poprilično je uskovitlala usporedba Radina s Mussolinijem. Reagirao je vrh IDS-a, Kajin se opravdao time da 'svakodnevno spava s Talijankom', no iz Kajinova tabora nitko se nije oglasio, pa smo pokušali čuti mišljenje Kajinovog donedavnog protivnika

'Ne volim svrstavanja u nekakve grupacije. Nisam član Filipinske, pa ni jedne druge skupine, i to bih volio da naglasite, jer se smatram civilnim aktivistom', kaže Langer. No, kako dodaje, podržava Kajina 'koji je imao snage boriti se protiv tog 'monolita zla' u Istri, a mogao je ostati i dalje saborski zastupnik'.

'Nakon 10-15 godina borbe protiv diktature Jakovčića, sigurno da podržavam Kajina koji je za slobodnu Istru', pojašnjava Langer, kojeg smo kao novopečenog Kajinovog pristašu, bivšeg pulskog vijećnika i, kako često ističe, slobodnomislećeg intelektualca, upitali za komentar nedavnih Kajinovih izjava na račun saborskog zastupnika talijanske nacionalne manjine Furia Radina. Naime, zbog usporedbe s Mussolinijem, pripadnici talijanske manjine doživjeli su ih kao uvredu, a predsjednik Izvršnog odbora Talijanske unije Maurizo Tremul zatražio je i Kajinovu ispriku.

'Uvjeren sam da je bilo usmjereno prema Radinu, a nikako prema talijanskoj manjini. Mislim da je Furio Radin vrlo vješto, poznajući temperament Damira Kajina, iskoristio to što je psiholog. S jednim i drugim sam se družio 90-ih. Naime, 2001. Radin je bio IDS-ov kandidat za gradonačelnika. Izgubio je na tim izborima i naredne četiri godine gradonačelnik je bio Luciano Delbianco iz Istarskog demokratskog foruma (IDF-a) i tad je prestala naša komunikacija. Uvijek je govorio da nije član IDS-a, ali da je IDS u njegovu srcu, ali tu su prije svega u pitanju interesi. Radin je pupčanom vrpcom vezan za IDS i Jakovčića. Kajin je kao belgijski konj vukao za IDS i sve je bilo dobro dok nije izrazio želju da sudjeluje u izvršnoj vlasti i tu po njega nastaju nevolje, spinovi', kaže Langer. On je uvjeren da 'Kajin u izjavi nije uvrijedio talijansku manjinu u Istri, već je riječ o Jakovčićevom spinu, izokretanju, prezentiranju kao da je rekao da su Talijani fašisti'.

'U Istri su poodavno riješena pitanja suživota, a spočitavati Damiru Kajinu, koji je bio stjegonoša tih procesa je neodgovorno. Volim Istru jer je to mjesto vrhunske tolerancije i ponosim se da se nije nikada pitalo tko je što i odakle je', napominje Langer.

Kako veli, Ivan Jakovčić je 'ovisnik o politici' pa se obistinila njegova tvrdnja da je neće napustiti. 'Njegov prijatelj Radin, poznajući Kajinov temperament, svjesno je izletio, a Jakovčić svu ovu gužvu radi jer osjeća da mu je policija pred vratima', zaključuje Langer, koji, kako se može primijetiti, u Kajinovom 'temperamentu', pak, ne vidi ništa spornog.