POTPORA POBUNJENICIMA

Radikalni islamisti iz BiH najavili odlazak u rat u Siriju

25.06.2013 u 22:37

Bionic
Reading

Devet naoružanih zamaskiranih osoba u vojnim odorama koji su se predstavile kao sljedbenici bosanskohercegovačkog selefističkog reda, radikalnog islamskog pokreta, objavili su video u kojemu najavljuju odlazak u Siriju boriti se na strani pobunjenika protiv predsjednika Bashara-al-Assada, objavili su u utorak mediji u BiH

U dosta nerazgovijetnim porukama u prigodnoj pjesmi, ova skupina spominje džihad (sveti rat), Irak, Afganistan i Siriju. Autor ovoga videa objavljenom na videoservisu LiveLeak tvrdi da se selefisti iz BiH navodno spremaju otići i ratovati u Siriji na strani pobunjenika.

Na videu se pojavljuje devet muškaraca naoružanih automatskim i hladnim oružjem, koji pjevaju i na kraju uzvikuju Allahu ekber (Bog je velik). Oni bi se, kako piše u opisu videa, trebali priključiti borbama u sirijskom gradu Hama.

Federalna televizija ranije je objavila kako je od početka rata u Siriju iz BiH otišla skupina od 52 boraca. U međuvremenu se njih 32 vratilo u BiH, dok su navodno dvojica poginula u borbama.

Prema podacima sigurnosnih agencija, državljani BiH u Siriju ulaze dobro uhodanom rutom preko Turske. Istraga oko organiziranih odlazaka selefista iz BiH da ratuju u Siriju vlasti BiH nisu službeno pokrenule.

Pripadnik selefističkog pokreta Mevlid Jašarević je potkraj 2011. u terorističkom napadu ispalio više hitaca iz strojnice na zgradu američkog veleposlanstva u Sarajevu te je tom prigodom ranio jednu osobu koja radi na osiguranju.

Sud BiH je potkraj prošle godine Jašarevića osudio na 18 godina zatvora. Obavještajno sigurnosna agencija (OSA) u BiH ranije je upozorila kako u BiH živi oko 3.000 osoba za koje se sumnja da pripadaju radikalnim islamističkim organizacijama.