ZAHUKTALE PRIPREME

Rađa se Antifašistička liga Republike Hrvatske

19.03.2015 u 19:52

Bionic
Reading

Hrvatska će u subotu dobiti Antifašističku ligu, asocijaciju samostalnih organizacija civilnog društva i pojedinaca koji, kako poručuju, dijele zabrinutost razvojem događaja u Hrvatskoj gdje se javno poricanje nekih od temeljnih etičkih vrijednosti pristojnog demokratskog društva ponovo nameće kao legitimna politička opcija

U prvom dijelu skupa javnosti će se obratiti inicijatori Antifašističke lige; istaknuti pravni stručnjak za lokalnu i regionalnu samoupravu, predsjednik Savjeta antifašističkih boraca i antifašista RH Juraj Hrženjak te ugledni pravnik, aktivist i predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava Zoran Pusić

Inicijatori Antifašističke lige zalagat će se za vrijednosti u čijoj obrani je antifašizam nastao, od jednakosti u pravima za sve građane do slobode, posebno slobode od netrpeljivosti praćene nasiljem koje se mogu sačuvati samo javnim zalaganjem. Antifašističku ligu osnivaju u svrhu pozicioniranja antifašizma kao društveno i politički relevantnog subjekta koji će - uz otpor neofašizmu - promicati i demokratske procese, dijalog, solidarnost i kritičko promišljanje realnosti.

Antifašizam se, podsjećaju, zasniva na toleranciji i otvorenosti prema drugima i drugačijima te je kao takav opreka nacifašizmu izraslom na netoleranciji i mržnji, na veličanju nasilja i militarizma, na kultu vođe, kultu nacije i dubokom preziru prema modernim političkim idejama i njihovim demokratskim sistemima.

'Posebno je zabrinjavajuće to što se pokušava gurnuti u zaborav, negirati ili relativizirati užasne zločine počinjene od strane nacifašističkih pokreta i državnih tvorevina, te ideologija koje su te zločine osmislile i legitimirale', poručuju.

Organizacije osnivačice Antifašističke lige RH

Osnivačka skupština Antifašističke lige RH održat će se u subotu ujutro u zagrebačkoj Starogradskoj vijećnici. Potpisnice Povelje i osnivačice Antifašističke lige RH su: Savez antifašističkih boraca i antifašista RH, Građanski odbor za ljudska prava, Srpsko narodno vijeće, Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću, Romsko nacionalno vijeće, Židovska općina / Šoa Akademija, Židovska vjerska zajednica Bet Israel, Vijeće romske nacionalne manjine Grada Zagreba, Kuća ljudskih prava Zagreb, Mreža antifašistkinja Zagreb, Srpski demokratski forum, Centar za mirovne studije, Savez društava Josip Broz Tito, Savez ratnih i vojnih invalida RH Drugog svjetskog rata.

U Povelji Antifašističke lige RH stoji da su građani Hrvatske više od dva desetljeća svjedoci 'sustavnog poricanja, pa i demoniziranja antifašizma, njegovih tekovina i vrijednosti' u Hrvatskoj, te da su napori za njegovo reafirmiranje, poduzimani od 2000. do 2010., unatoč uloženoj energiji donijeli ograničene učinke.

'Djelovanja kojima se poriču tekovine i vrijednosti antifašizma suprotna su temeljima ujedinjenja Europe i ustavnim temeljima Republike Hrvatske. Unatoč tome, takva se djelovanja kod nas toleriraju, a nerijetko javno zagovaraju i institucionalno podržavaju.

Antifašistički spomenici, spomen-obilježja i dokumenti vezani uz antifašizam najprije su sustavno uništavani, a potom prepušteni propadanju. U školskim udžbenicima i u nastavi povijesti vidljivo je kontinuirano i zabrinjavajuće odsustvo prezentacije sadržaja o historijskoj i o aktualnoj relevantnosti antifašizma za ujedinjenu Europu i samostalnu Hrvatsku. Nažalost, slična se konstatacija može reći i za javne medije i njihov odnos prema antifašizmu.

Antifašizam se na razini države danas svodi na prigodničarsko obilježavanje obljetnica nekih datuma i događaja koje se ne može prešutjeti ni zaobići, mada je i to praćeno sve agresivnijim poricanjem i postepenim relativiziranjem njihove važnosti. Pritom se zaboravlja da je antifašizam sustav vrijednosti nastao u obrani osnovnih ljudskih prava, sloboda i jednakosti, kao takav se prometnuo u programsku osnovu historijskih pokreta otpora nacifašizmu te spasio Europu i njezine narode poput hrvatskoga', stoji, između ostalog, u Povelji Antifašističke lige Republike Hrvatske.