FOLEY HRVATSKOJ VOJSCI

'Računamo na Hrvate u Afganistanu i nakon što odemo!'

11.05.2012 u 15:23

Bionic
Reading

Sjedinjene Države računaju na doprinos Hrvatske u Afganistanu i nakon 2014., kad tamošnje vojne i policijske snage preuzmu odgovornost za sigurnost te ratom razorene zemlje, izjavio je u petak u Zagrebu američki veleposlanik u Hrvatskoj James Foley, izrazivši 'poštovanje i zahvalnost' Zagrebu za bilateralnu vojnu suradnju i za doprinos NATO-ovim mirovnim misijama

'Znamo da možemo računati na Hrvatsku i nakon završetka tranzicije u Afganistanu 2014., kako bi talibani bili svjesni da s druge strane stoje obučene afganistanske snage, potpomognute saveznicima iz NATO-a', rekao je Foley na predavanju časnicima i dočasnicima Hrvatske vojske.

Hrvatska od 2003. sudjeluje u NATO-ovoj misiji ISAF u Afganistanu, gdje trenutno ima više od 300 vojnika, angažiranih zajedno sa snagama iz još 21 savezničke zemlje. Hrvatski instruktori vode školu vojne policije u Kabulu i, prema Foleyevoj ocjeni, tako najbolje pridonose održivosti afganistanskih snaga za posttranzicijsko razdoblje.

'Izražavam poštovanje i zahvalnost Hrvatskoj - najnovijoj, ali ne i manje važnoj članici Saveza. SAD cijene sve oblike suradnje s Hrvatskom, u misijama u Afganistanu, na Kosovu te u zajedničkim vojnim vježbama', rekao je Foley na predavanju u Vojnom učilištu 'Petar Zrinski'.

Američki veleposlanik govorio je hrvatskim časnicima i dočasnicima o temama idućeg summita NATO-a, koji će se 20. i 21. svibnja održati u Chicagu, gdje će Hrvatsku predstavljati premijer Zoran Milanović

Predanost saveznika dovršetku misije u Afganistanu, prilagodba operativnih kapaciteta NATO-a suvremenim sigurnosnim prijetnjama i jačanje mreže partnerstva sa zemljama nečlanicama glavne su teme kojima će se baviti predsjednici država i vlada tog vojno-političkog saveza 28 država Europe i Sjeverne Amerike.

Čelnici Saveza raspravljat će i o daljnjem razvoju proturaketne obrane u Europi, nakon što su dijelovi sustava već postavljeni u Rumunjskoj, Poljskoj i Španjolskoj Također će pokušati prikupiti milijardu dolara za afganistanske snage, uz dvije milijarde koje je već obećao SAD, rekao je Foley.

U Chicagu će se potvrditi politika 'otvorenih vrata' NATO-a za sve države koje mu je žele priključiti, a u čemu, rekao je Foley, značaju ulogu ima Hrvatska koja s državama regije surađuje u sklopu inicijative A-5.