JURICA SAVJETUJE

Putovati sa stilom

07.07.2011 u 14:00

Bionic
Reading

Termin putovanje sa stilom najčešće vežemo uz vrhunske odjevne predmete, cipele, putne torbe poznatih brendova, ali i putovanja najvišim klasama prijevoznih sredstava te odsjedanje u najfinijim hotelima... Jurica savjetuje kako da uz manje prilagodbe dođemo na odredište lijepi i zadovoljni

Ako se na tren spustimo s oblaka, odnosno čim popuste halucinogene droge te gorko zaplačemo ugledavši bankovno stanje i shvatimo da su šampanjac i kavijar prve klase te brćkanje u plićaku Bora Bore rezervirani za sve osim nas, onda se brže-bolje moramo primiti ciljeva koje lakše možemo ostvariti. Prije nego što pomiješate sljedeći šut i upiknete u venu mizernog života, sjetite se da niste jedini.

U djetinjstvu su nas učili da se u sendvič uz neizostavni tvrdi sir umjesto salame može staviti i buđola ili kakav drugi suhomesnati proizvod jer će mu dulje trebati da se pokvari. Tek su oni stariji ili čak odrasli imali običaj pohati meso te ga nositi na put jer, eto, i to može dulje stajati, a čovjek se može fino najesti. Što djeca i odrasli jedu na putovanjima danas u high-tech 21. stoljeću? Totalno smeće, još gore nego prije. Zašto? Kućna izrada sendviča pomalo je izgubila monopol jer su putovanja postala kraća, a i ponuda uz ceste ne samo da je raznolika, već i postoji.

Dakle, najčešće se jede po restoranima ili supermarketima benzinskih stanica uz cestu. Prije smo barem sami kupovali sve sastojke i znali što stavljamo u usta, a danas.... Kupovni sendviči većinom sadrže aditive, a hranjivih tvari u obliku povrća i nemasnih bjelančevina sadrže skoro pa u tragovima, bilo da pričamo o tvorničkim ili napravljenima u lokalu. K tome, nefermentirana soja se voli skrivati u pecivima, hidrogenizirane masnoće u namazima... Od pića se najčešće kupuju sokovi prepuni šećera (sukroza, fruktoza ili umjetni zaslađivači poput aspartama, sukraloze, acesulfama – ili su dokazano štetni ili nedovoljno istraživani). Grickalice su i dalje iste kao i prije, no izbor okusa je nadaleko veći i egzotičniji, a što su egzotičniji, to ima više pojačivača okusa u njima.

Zašto vam to sve govorim i kakve to veze ima s putovanjem sa stilom?

Sve od navedenog pa čak i ako sami slažemo kod kuće u toj vintage maniri naših roditelja ima nadaleko previše kalorija nego što nam doista treba. K tome, razina soli je suluda te vam kao vozaču, a kamoli suputniku ili putniku busa ili vlaka treba znatno manje. Takva hrana osim što deblja, nakuplja vodu u tijelu, čini nas podbulima i rapidno ruši razinu energije. Naravno da je na vama izbor što ćete jesti i piti, ali na destinaciju svi želimo doći puni snage u maniri Gaja Julija Cezara.

Bitno je ne (po)ostati žedan i zato kupujte vodu. Kupujte vodu bez okusa jer u njoj nema skrivenih šećera te za koju god količinu mislili da vam je dovoljno, kupite još pola litre. Bolje nego da žedni stojite u koloni. Od hrane birajte grickalice s 'eko' oznakom, ali i tada pazite koliko soli, masti i šećera sadrže. Ako želite nešto konkretnije, naručite tanjur gulaša, eventualno malo integralne riže i dosta povrća. Bitno je ne natrpati se jer će vam se prispavati. Ako jedete iz dosade, radije gledajte kroz prozor, čitajte nešto, slušajte muziku ili spavajte - kupite jeftin jastuk za vrat, fino ćete kunjati, a nećete izgledati kao neki siromah ukočena vrata.

Kako izgleda moj uobičajeni paket za putovanje?

Litra i pol negazirane vode, nekoliko proteinskih prutića i zrnatih sireva te voće.

Od odjeće birajte ugodne i pamučne materijale. A stilski... E, pa dotjerajte se u maniri likova putnika krimića Agathe Christie. Naravno, sukladno vremenu u kojem živimo, jer će vas inače svi čudno gledati. Želite izgledati čisto, svježe te kao milijun dolara... Ma može i kao milijun jena (63.660,91 hrk)! Važan je prvi dojam, a tijekom putovanja nemate previše prostora za greške. Ljudi će prije pomoći osobi koja izgleda čisto i pristojno, nego nekome tko odaje boemsko-ležerni (potencijalno prljavi) izgled. Šešir, marama ili dobre kožne isusovke će podići dojam kako ženama, tako i muškarcima - posebice ako su stopala njegovana. Tenisice i obične japanke ostavite u koferu – osim ako nisu neko super turbo mega kul limitirano izdanje. Često se može čuti da su putovanja prije bila na puno višem nivou pa zašto ne bismo barem dio tog glamura vratili. Dakako, bez da izgledamo kao upicanjeni modni mačak ili poput neke starlete.

U torbu, ruksak ili cargo kratke i duge hlače stavite paketić vlažnih te suhih maramica, balzam za usta, mini kutiju univerzalne kreme, ali i bočicu termalne vode. Iako su higijenski razlozi na prvom mjestu, sada nam je važan kozmetički aspekt. Nije bitno obrisati ruke prije, nego se i osvježiti nakon jela. Suhi zrak klimatiziranog vozila, vjetar i sunce – sve to isušuje kožu dajući umoran izgled. Ako vam se gadi umiti u javnom WC-u ili ako je on doista prljav, posegnite za termalnom vodom, pošpricajte po licu i kad se osuši, stavite malo kreme. Za nas muške dodatni je izazov to napraviti bez kompromitiranja statusa vrhunskog pastuha koji toliko njegujemo. Djevojkama bi maskara i rumenilo te eventualno šampon za suho pranje kose u spreju trebali biti sasvim dovoljni.

Po dolasku će vas vaši domaćini, bilo prijatelji, hotelsko osoblje (posebice concierge s kojima se svakako sprijateljite jer oni znaju sve tajne mjesta), rent-a-car agenti ili baba iz privatnog pansiona ljepše tretirati ako ste oku i nosu ugodni.