MINISTRICA PUSIĆ

'Putinovo pismo je poziv na razgovor'

11.04.2014 u 13:58

Bionic
Reading

Pismo ruskoga predsjednika Vladimira Putina europskim čelnicima o mogućnosti prekida isporuke ruskog plina Europi poziv je na razgovor o pružanju financijske pomoći Ukrajini, o čemu EU već dugo raspravlja, ocijenila je hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić u petak u Zagrebu

'Stvaranje fonda za pomoć Ukrajini je tema o kojoj Europska unija razgovara od početka ukrajinske krize, a novost je da je Ruska Federacija spremna o tome razgovarati', kaže Pusić.

Putin je u četvrtak poslao pismo europskim čelnicima zaprijetivši obustavom dostave plina Ukrajini ako ona ne plati svoje goleme dugove, čime bi se ugrozila distribucija plina zemljama EU-a.

Glas Rusije objavio je da je Putinovo pismo otišlo na adrese čelnika Hrvatske, Francuske, Njemačke, Austrije, Italije, Češke, Slovačke, Mađarske, Rumunjske, Turske, Slovenije, BiH, Srbije, Makedonije, Bugarske i Moldavije.

Iz hrvatske vlade su poručili da će premijer Milanović pažljivo proučiti pismo i odgovoriti ruskom predsjedniku.

'U pismu se kaže da Ruska Federacija ne može sama snositi posljedice niže cijene plina, odnosno 'de facto' kreditiranje Ukrajine što se plina tiče', rekla je Pusić o sadržaju pisma.

Rusija 'očekuje i od drugih zemalja, osobito onih koji su u tom pogledu direktno zainteresirane, određenu pomoć, suradnju i razgovor', rekla je šefica hrvatske diplomacije, dodavši kako se 'radi se o pozivu na zajedničko rješavanje tog problema'.

Pismo je upućeno zemljama koje ovise o ruskom plinu. Neke neke od njih jesu, a neke nisu članice Europske unije. 'Postoji inicijativa da zemlje kojima je to pismo upućeno, a članice su Europske unije odgovore zajedničkim pismom. O tome će se raspravljati na vijeću ministara vanjskih poslova u Luksemburgu u ponedjeljak', najavila je Pusić.

Ukrajina Rusima za plin duguje 2,2 milijarde dolara, tvrdi Putin u pismu. U pozivu na hitne konzultacije s Europom, u vezi sa stabiliziranjem ukrajinskoga gospodarstva, Putin je u pismu europskim čelnicima napisao i kako je za neprekinut protok plina nužno u ukrajinska spremišta upumpati 11,5 milijarda kubičnih metara plina, što stoji pet i pol milijarda dolara.

Putin tvrdi da Rusija više nema izbora i da će državni proizvođač Gazprom po ugovoru potpisanom s ukrajinskom stranom zahtijevati isplatu unaprijed za buduće opskrbe Ukrajine plinom i, bude li i dalje 'kršenja uvjeta plaćanja, djelomično ili potpuno zaustaviti isporuku plina'.

To bi imalo domino efekt na zemlje EU-a jer se opskrbljuju ruskim plinom preko ukrajinskih plinovoda. Rusija zadovoljava 30 posto europskih potreba za plinom, a pola od te količine teče plinovodima preko Ukrajine. 'Potpuno smo svjesni da to povećava rizik da će Ukrajina sebi odvajati dio plina namijenjen europskim potrošačima', piše Putin.

Sjedinjene Države osudile su u četvrtak navečer Putinovo pismo kao oblik pritiska na Ukrajinu. 'Osuđujemo ruske pokušaje da koristi energente kao oruđe za ucjenjivanje Ukrajine', kazala je glasnogovornica State Departmenta Jen Psaki.