oštar miris dima

Putin: Zbog šumskih požara Rusija suočena s teškom situacijom

24.08.2022 u 13:25

Bionic
Reading

Rusija je suočena s "teškom situacijom" zbog velikih šumskih požara, osobito u regiji nedaleko od Moskve odakle prema glavnome gradu dopire oštar miris dima, izjavio je u srijedu ruski predsjednik Vladimir Putin

"Zbog loših vremenskih uvjeta, situacija je teška u brojnim regijama europskog dijela zemlje", rekao je Putin na videokonferenciji održanoj s regionalnim dužnosnicima o šumskim požarima.

"To su prije svega šumski požari u regiji Rjazan", koja se nalazi oko 250 kilometara istočno od Moskve, kazao je Putin.

Prema lokalnim hitnim službama, šumski požari u Rjazanu opustošili su više od 11.700 hektara, a dnevne temperature prelaze 31 Celzijev stupanj uz nalete vjetra čija je brzina 10 metara u sekundi.

Na teren je poslano više od 9500 vatrogasaca i spasilaca te osam specijaliziranih zrakoplova i sedam helikoptera, rekao je na sastanku kojim je predsjedavao Putin, vršitelj dužnosti guvernera regije Pavel Malkov.

Požalio se da su vatrogasci i spasioci pred teškim ispitom jer oborina nema, a i ne očekuju se uskoro. Dodao je kako je uvjeren da će požari "biti stavljeni pod kontrolu u roku od dva do tri dana te potpuno ugašeni u roku od jednog do dva tjedna".

Prošli je tjedan dim od tih požara, koji su trajali danima, prekrio dijelove Moskve. I u ponedjeljak se u nekoliko gradskih četvrti osjećao oštar miris dima paljevine.