ISKREN I IZRAVAN RAZGOVOR

Putin telefonski pozvao Obamu na stabiliziranje Ukrajine

29.03.2014 u 12:04

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je američkog kolegu Baracka Obamu da porade zajedno na "stabiliziranju" Ukrajine, istodobno izrazivši zabrinutost zbog stanja u Transdnjestrovlju (Pridnjestrovlju), rusofonoj regiji u Moldaviji, objavio je u subotu Kremlj

U telefonskom razgovoru vođenom u petak između dva šefa države, za koji je Bijela kuća ranije kazala da je bio "iskren i izravan", Putin "je predložio da se razmotre mjere koje može poduzeti međunarodna zajednica surađujući na stabiliziranju situacije", priopćilo je rusko predsjedništvo.

Oba čelnika dogovorila su se da će šefovi njihovih diplomacija raspravljati "uskoro o konkretnim parametrima zajedničkog rada".

U petak navečer Bijela kuća kazala je da je Putin nazvao Baracka Obamu kako bi raspravio o američkom prijedlogu o izlazu iz krize, a koji će biti tema izravnih rasprava između šefova diplomacije dviju zemalja Johna Kerryja i Sergeja Lavrova.

Putin je u razgovoru spomenuo i stanje u Transdnjestrovlju (Pridnjestrovlju), rusofonoj regiji Moldavije, bivše sovjetske republike smještene između Ukrajine i Rumunjske koja se približava Europskoj uniji. Ruski vojnici koji su ondje stacionirani nedavno su održali vojne vježbe. Zbog toga je moldavski predsjednik Nicolae Timofti izrazio zabrinutost da bi se u njegovoj zemlji mogao odigrati krimski scenarij.

Putin je kazao da je to područje "zapravo u opsadnom stanju" što otežava život tamošnjem stanovništvu. Pozvao je na održavanje pregovora u obliku "5+2": Moldavija, Transdnjestrovlje, OESS (Organizacija za europsku sigurnost i suradnju), Rusija, Ukrajina, dok bi Europska unija i Sjedinjene Države imale status promatrača.