kreće invazija

Putin šalje vojsku u Donjeck i Luhansk, oglasio se Zelenskij: Ne bojimo se ničega i nikoga, nikome ništa nismo dužni i nikome ništa nećemo dati

21.02.2022 u 22:52

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin, nakon odluke o priznanju separatističkih regija na istoku Ukrajine, izdao je naredbu da se u Donjeck i Luhansk pošalje vojska, dok je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij optužio Rusiju za uništavanje mirovnih napora i u obraćanju naciji u utorak u ranim jutarnjim satima isključio bilo kakve teritorijalne koncesije toj zemlji

Osim priznanja, Putin je naredio ruskom Ministarstvu obrane da u Donbas pošalje vojsku, odnosno 'mirovne snage', javlja Russia Today.

Istovremeno, Ministarstvu vanjskih poslova naredio je da uspostavi diplomatske veze sa separatističkim republikama u Donjecku i Luhansku.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij optužio je Rusiju za uništavanje mirovnih napora i u obraćanju naciji u utorak u ranim jutarnjim satima isključio bilo kakve teritorijalne koncesije toj zemlji.

Zelenskij se obratio naciji nakon odluke Rusije da službeno prizna neovisnost dviju odmetnutih proruski orijentiranih regija istočne Ukrajine te da tamo pošalje svoju vojsku, dajući dodatno ubrzanje krizi za koju Zapad strahuje da bi mogla izazvati veći rat.

Izvor: Wochit / Autor: AFPTV

Nakon što je predsjedao sastankom Vijeća sigurnosti, Zelenskij je optužio Rusiju za kršenje suverenosti teritorija Ukrajine te ustvrdio kako bi to moglo značiti da Moskva odustaje od mirovnih pregovora i Sporazuma iz Minska usmjerenih na okončanje separatističkog sukoba u istočnoj Ukrajini.

Ukrajina želi razriješiti krizu uz pomoć diplomacije, rekao je Zelenskij, ali je isto tako spremna na dugotrajnu borbu.

"Odani smo mirnom i diplomatskom putu, slijedit ćemo njega i samo njega", izjavio je Zelenskij. "Ali mi smo na svojoj zemlji, ne bojimo se ničega i nikoga, nikome ništa nismo dužni i nikome ništa nećemo dati", dodao je.

Pozvao je na hitan samit čelnika Ukrajine, Rusije, Njemačke i Francuske, te istovremeno pozvao ukrajinske saveznike da poduzmu akciju protiv Rusije.

Ruski su potezi naišli na osudu SAD-a i Europe te najavu novih sankcija, iako nije odmah bilo jasno hoće li rusku vojnu akciju Zapad smatrati početkom invazije u punom razmjeru. To područje je već ranije bilo pod kontrolom separatista koje podržava Rusija.

Administracija predsjednika Zelenskija izrazila je frustraciju zbog nespremnosti Zapada da uvede preventivne sankcije nakon što je Rusija posljednjih tjedana okupila više od 100.000 vojnika blizu ukrajinskih granica.

"Očekujemo jasne i učinkovite korake podrške od svojih partnera", rekao je Zelenskij. "Vrlo je važno vidjeti tko je naš pravi prijatelj i partner, a tko će i dalje nastaviti riječima plašiti Rusiju", upozorio je.

Prema informacijama američkih izvora, na granici s Ukrajinom već se nalazi 190 tisuća ruskih vojnika.

Putin je ranije potpisao uredbe o priznanju samoproglašenih republika Donjeck i Lugansk, prkoseći prijetnjama Zapada da će taj potez smatrati nezakonitim i da će uništiti šanse za diplomatko rješenje krize.

Nakon toga uslijedio je val oštrih reakcija zapadnih zemalja, EU-a i NATO-a koji su najavili sankcije Moskvi zbog kršenja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine.

Putin se u dugom televizijskom obraćanju naciji obrušio na Ukrajinu i Zapad koji je po njegovu mišljenju tu zemlju pretvorio u "poprište rata".

"Mislim da je nužno donijeti takvu odluku koja je odavno sazrela: odmah priznati neovisnost Narodne republike Donecka i Narodne republike Luhanska", rekao je u televizijskom obraćanju, zatraživši od ruskog parlamenta da "potvrdi tu odluku i ratificira ugovor o prijateljstvu i pomoći s tim dvjema republikama".

Putin je dodao da vjeruje da će Zapad uvesti sankcije Moskvi neovisno o njezinim potezima u vezi s Ukrajinom i dodao da njegova zemlja ima pravo odgovoriti.

Također je istaknuo da Rusija ima pravo braniti svoju sigurnost i dodao da se nikada neće odreći svoje suverenosti i nacionalnih vrijednosti.

Optužio je Sjedinjene Države i NATO da su Ukrajinu pretvorili u poprište rata i rekao da Moskva strahuje od raspoređivanja vojnika NATO-a na tom području te da je zabrinut zbog američkih bespilotnih letjelica koje špijuniraju Rusiju.

Putin je rekao da su NATO-ovi centri za obuku u Ukrajini prerasli u vojne baze i da Moskva potencijalno članstvo Ukrajine u NATO-u smatra izravnom prijetnjom.

Okomivši se na Ukrajinu, rekao je da su neonacisti u usponu, da su rašireni oligarhijski klanovi i da je bivša sovjetska republika američka kolonija s marionetskim režimom.

Ruske vojne vježbe Izvor: Profimedia / Autor: EyePress via AFP / AFP / Profimedia

Ruski predsjednik je opisao istočnu Ukrajinu kao drevno rusko tlo, a modernu Ukrajinu državom koju su stvorili boljševici nakon revolucije 1917. 

Ocijenio je da Ukrajina nikada nije imala tradiciju istinske državnosti i požalio se jer je postsovjetska Ukrajina željela dobiti sve što je mogla od Moskve, bez da je išta učinila zauzvrat.

Dok je Putin govorio za drvenim uredskim stolom koji je bio okružen ruskim zastavama, pala je vrijednost ruske rublje, valute koja je već pod pritiskom zbog velike ruske vojne prisutnosti blizu Ukrajine.