PONUDA LUKAŠENKU

Putin: Rusija spremna pomoći u migrantskoj krizi u Bjelorusiji

14.11.2021 u 15:10

Bionic
Reading

Rusija je spremna pomoći u rješavanju migrantske krize na granici između Bjelorusije i Poljske, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin u nedjelju za rusku državnu televiziju.

Rusija je ključan saveznik Bjelorusije, koju Europska unija optužuje da zrakoplovima dovodi tisuće migranata, većinom s Bliskog istoka, i šalje ih da pokušaju ilegalno prijeći poljsku granicu.

„Spremni smo pomoći svim sredstvima ako bi, naravno, išta ovisilo o nama”, rekao je Putin.

Rusija poriče da su Moskva ili Minsk u to umiješane. Putin je za krizu okrivio Zapad, aludirajući na sukobe u Iraku i Afganistanu.

Putin je u intervjuu rekao da je dvaput razgovarao s bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom otkako je migrantska kriza započela, no i da je za nju prvotno saznao iz medija.

Skupina od 50 migranata probila granicu

Skupina od oko 50 migranata, koja se zatekla u graničnim napetostima između Poljske i Bjelorusije, uspjela je probiti graničnu barijeru. Uhićeni su nakon nekoliko sati u Poljskoj, rekla je poljska policija.

Incident se zbio kasno u subotu blizu sela Dubicze Cerkiewne, na sjeveroistoku Poljske.

Policija je prvotno javila da su u nedjelju uhitili 22 iračka državljanina, no sada su objavili da su pritvorili i sve preostale migrante koji su prešli granicu.

Skupina je odvedena natrag do bjeloruske granice.

Kritičari kažu da prisilno vraćanje tražitelja azila krši europske zakone o ljudskim pravima. 

No, u Poljskoj je trenutno na snazi zakon o izvanrednom stanju na pograničnom području, a određuje da svaka osoba koja u zemlju uđe ilegalno, mora napustiti poljski teritorij. Zakon također ograničava građanska prava i zabranjuje demonstracije u tom području.

Zahtjevi za azil, koje predaju osobe pritvorene zbog nezakonitog ulaska, sukladno tom zakonu mogu uopće ne biti razmotreni.