TESTIRANJE STRPLJENJA

Putin upozorio Lukašenka: Odluka o smanjenju dotoka plina Europi može naškoditi našim odnosima

13.11.2021 u 13:57

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin u subotu je rekao da se Bjelorusija nije konzultirala s njim prije nego što je objavila informaciju o mogućnosti prekida dotoka prirodnoga ruskog plina u Europu, dodavši da bi takav potez mogao naškoditi odnosima između Minska i njegova ključnog saveznika Moskve.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko u četvrtak je zaprijetio da će uzvratiti određenim mjerama na sve nove sankcije koje Europska unija donese protiv Minska zbog sukoba s migrantima na granici Bjelorusije i EU-a

Pritom je aludirao na obustavu tranzita plina i druge robe preko Bjelorusije.

Njegovo upozorenje nakratko je podiglo cijenu plina u Europi, koja oko trećine svojih zaliha goriva dobiva iz Rusije, a to se odnosi i na plinovod Yamal-Europa koji prolazi Bjelorusijom i ide do Poljske i Njemačke.

Bjeloruski dio plinovoda Yamal-Europa u vlasništvu je ruskoga državnoga plinskog diva Gazproma.

"S Lukašenkom sam u zadnje vrijeme razgovarao dvaput i to mi nije nijedanput spomenuo, čak ni nagovijestio", rekao je Putin u intervjuu za državnu televiziju, u kojemu je javno komentirao bjeloruske prijetnje.

"Naravno da bi, teoretski, Lukašenko kao predsjednik tranzitne zemlje mogao narediti da se Europi prekine naša opskrba plinom, no to bi značilo kršenje ugovora o tranzitu plina i nadam se da se neće dogoditi", rekao je ruski predsjednik.

Rusija je već godinama najbliži saveznik Bjelorusije. Moskva pomaže Minsku na svim područjima - od isporuke gotovine preko jeftine opskrbe energijom do vojne pomoći, no Lukašenkovi su komentari uslijedili u osjetljivom trenutku za ruski izvoz energenata u Europu.

Analitičari smatraju da je Lukašenko svojim komentarima o plinu vjerojatno želio testirati Putinovo strpljenje, kada je posrijedi ruski plin, koji je otprije u fokusu žestokih rasprava Europe.

Europske cijene plina, a to znači i računi za potrošnju energije, ove su godine u porastu jer je opći oporavak od pandemije utjecao na nagli porast potražnje, prisilivši kupce od Europe do Azije da se međusobno bore za opskrbu.

Neki europski političari prigovaraju Moskvi da, u nastojanju da smanji divljanje cijena nije napravila dovoljno.