posjet vjetnamu

Putin: Razmatramo promjenu nuklearne doktrine

20.06.2024 u 19:04

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u četvrtak da Rusija razmišlja o promjeni svoje nuklearne doktrine. Postojeća doktrina predviđa da bi Rusija mogla upotrijebiti nuklearno oružje ako bude napadnuta nuklearnim oružjem ili u slučaju konvencionalnog napada koji bi bio egzistencijalna prijetnja državi

Od početka rata u Ukrajini, neki jastrebovi među ruskim vojnim analitičarima predlažu da Rusija snizi prag za korištenje nukelarnog oružja.

Putin je rekao da nema potrebe da Rusija izvodi preventivni nuklearni napad.

Putin je dao izjavu za novinare u Vijetnamu, dan nakon posjeta Sjevernoj Koreji gdje je sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong Unom potpisao sporazum o uzajamnoj vojnoj pomoći u slučaju oružane agresije na bilo koju od dviju zemalja.

Ruski državni mediji prenijeli su da je Putin rekao da Moskva očekuje da će suradnja sa Sjevernom Korejom biti sredstvo odvraćanja Zapada, ali i da nema potrebe za slanjem sjevernokorejskih vojnika u rat u Ukrajini.

Putin je rekao da ne isključuje da Rusija da Sjevernoj Koreji visoko sofisticirano oružje. 

Također je upozorio da bi Južna Koreja počinila "veliku pogrešku" odluči li poslati oružje Ukrajini i da bi Moskva na to odgovorila. 

No poručio jei da Seul ne treba zabrinjavati sporazum o uzajamnoj vojnoj pomoći Moskve i Pjongjanga.

Južnokorejska agencija Yonhap objavila je ranije u četvrtak da će Južna Koreja razmotriti mogućnost slanja oružja Ukrajini nakon što su Putin i Kim Jong Un potpisali sporazum o uzajamnoj vojnoj pomoći u slučaju rata.